Organisaatio_tag.jpg

Chatbotin kehittäminen ja sisällöntuotanto vaatii monialaista osaamista. Seuraavat roolit ja niihin liittyvät tehtävät ja vastuut kannattaa tunnistaa etukäteen sekä hankkia riittävä osaaminen. Yksi henkilö voi suorittaa useita eri rooleja ja osa rooleista kannattaa ulkoistaa eli hankkia ostopalveluina.



Rooli

Tehtävä/vastuu

Johto

Määrittelee botin tehtävän bottia hankkivan organisaation strategiassa. Antaa taloudelliset ja liiketoiminnalliset reunaehdot / tavoitteet / rajat. Visioi, motivoi ja mahdollistaa botin kehittämisen.

Bottituottaja

Organisaatio, joka ottaa chatbotin käyttöön ja tuottaa sille sisällön.

Palvelumuotoilija

Suunnittelee yhdessä kuiskaajien kanssa botin tavoitteen, persoonan, paikan organisaation palvelupoluilla ja visuaalisen ilmeen.

Tekninen tiimi/henkilö

Vastaa bottialustasta, sen pystyttämisestä ja teknisestä ylläpidosta (esim. pilvessä). Avustaa bottikuiskaajaa vaativimmissa Botfront-työskentelyn tehtävissä kuten rajapintakutsuihin tarvittavien parametrien asettamisessa. 

Bottikuiskaaja

Bottikuiskaajan tehtävät voivat vaihdella riippuen organisaation resursseista tai työntekijöiden tehtävistä. Kuiskaajan tehtäväkenttä voi olla myös yhdistelmä alla esitellyistä tehtävistä. 


Substanssi- eli kohdealueen asiantuntija: Ymmärtää loppukäyttäjän tarpeet. Tuottaa opetussisältöä botin kouluttamiseen. Suunnittelee botin keskustelupolut ja dialogit. Pystyy osallistamaan  loppukäyttäjiä botin testaamiseen ja sisällöntuotantoon.

Tekninen kuiskaaja: Osaa toteuttaa bottikeskustelut tekniseen botin koulutusalustaan (Botfront). Osaa kouluttaa bottia. Ymmärtää botin tekniset perusperiaatteet.

Johtava kuiskaaja: Ottaa vastuuta botin sisällön lisäämisestä. Toimii koulutusalustan kanssa sekä on parhaiten perillä lisätyn sisällön määrästä, laadusta sekä sisällön jaottelusta työkalun sisällä.

Kuiskaajaverkosto

Kuiskaajaverkostolla tarkoitetaan ryhmää bottikuiskaajia, jotka tukevat toistensa työtä botin sisällön tuottamisessa. 

Viestinnän asiantuntija

Suunnittelee botin keskustelupolkuja ja dialogeja yhdessä bottikuiskaajien kanssa. Osaa hyödyntää erilaisia vuorovaikutusmalleja, osaa toteuttaa sujuvia keskusteluja ja ohjata käyttäjä tavoitteeseensa. Pystyy luomaan dialogeissa tarvittavaa tiivistä, ilmaisuvoimaista tekstiä, joka tuottaa botille asetetut vuorovaikutustavoitteet. Varmistaa, että botin viestintä vastaa organisaation viestinnällistä linjaa.

Asiakas

Käyttäjä, joka tulee käyttämään bottia ja keskustelemaan sen kanssa. Käyttäjiä kannattaa osallistaa botin kehittämiseen heti alkuvaiheessa koska heiltä saadaan aitoa keskustelusisältöä, mitä tarvitaan botin opettamiseen.


Alla on esitettynä kuva sisällöntuoton vaiheista ja esimerkki, miten eri roolit voivat osallistua botin sisällön lisäämiseen. Roolien vastuualueet voivat vaihdella organisaation ja chatbot-projektin mukaan.


  • No labels