Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Käyttöliittymä ja liikkuminen ohjelmistossa

Työkalun käyttöliittymä on seuraavanlainen:


Käyttöliittymän kielen voi valita oikean ylänurkan valikosta. Kieliä on tällä hetkellä kaksi, suomi ja englanti.


Huom! Koodiston sisällön kieli voi olla eri kuin käyttöliittymän kieli. Koodiston sisällön kieli valitaan koodiston tietokortin oikeasta ylänurkasta:


Oikeassa ylänurkassa on valikko (kolme viivaa). Valikosta käyttäjä voi

  • siirtyä omiin käyttäjätietoihinsa (sisäänkirjautunut käyttäjä)
  • siirtyä tarkastelemaan Koodistojen rekistereitä
  • siirtyä toisiin työkaluihin ja yhteentoimiva.suomi.fi -sivustolle
  • kirjautua sisään / ulos työkalusta

 


Kun käyttäjä liikkuu työkalussa, näkymän yläreunaan muodostuu murupolku. Se toimii myös haluttaessa siirtyä taaksepäin samaa polkua pitkin:


Työkalun etusivulle pääsee takaisin napsauttamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa työkalun nimeä. Tällöin myös mahdolliset hakuehdot tyhjenevät.


Koodistolistaus

Koodistolistauksessa näytetään seuraavat tiedot:


a. Koodiston nimi, jota napsauttamalla pääsee koodiston tietoihin
b. Koodiston kuvaus (jos kuvausteksti ei näy kokonaan, saat koko tekstin näkyviin napsauttamalla tekstiä)
c. Tietoalue/alueet, joihin koodisto kuuluu
d. Koodiston vastuuorganisaatio
e. Rekisteri, johon koodisto kuuluu
f. Koodiston tila

Hakutoiminnot

Työkalun etusivulla voi hakea koodistoja, koodeja ja laajennuksia. Hakua voi rajata moni tavoin:


a. Hakukenttä: Kirjoita hakukenttään hakutermi, kuten metsä tai vero, niin näet koodistot, joiden nimissä hakusana on mainittu. Normaalisti haku kohdistuu siis vain koodistojen nimiin, ei yksittäisiin koodeihin.
b. Kohdista haku myös koodeihin: Jos haluat hakea koodin nimellä/arvolla, laita rasti kohtaan ”Kohdista haku myös koodeihin”. Näin haku kohdistuu myös niihin.
c. Kohdista haku myös laajennuksiin: Jos haluat hakea myös koodistojen laajennuksista, laita rasti kohtaa ”Kohdista haku myös laajennuksiin.
d. Rajaa tietoalueella: Kaikki koodistot kuuluvat johonkin tietoalueeseen. Tietoalueen nimeä napsauttamalla voit suodattaa hakutuloksiin näkyviin vain halutun tietoalueen koodistot. Poistat valinnan napsauttamalla uudestaan samaa tietoalueen nimeä.
e. Suodata hakutuloksia organisaatiolla: Jokaisella koodistolla on nimetty sisällöntuottaja. Tästä pudotusvalikosta voit suodattaa näkyviin vain tietyn organisaation omistamat ja julkaisemat koodistot.
f. Suodata hakutuloksia rekisterillä: Rekisteri on looginen kokonaisuus, joka sisältää tiettyyn asiayhteyteen liittyviä koodistoja, kuten Väestötietojärjestelmän tai koulutuksen koodistot. Tästä pudotusvalikosta voit suodattaa näkyviin vain tietyn rekisterin koodistot.
g. Suodata hakutuloksia tilan mukaan: Yhteentoimivuusalustan sisällöille on määritelty tila, kuten luonnos, voimassa oleva tai suositus. Voit esimerkiksi hakea vain vakiintuneita, voimassa olevia koodistoja, tai suodattaa näkyviin vielä työstövaiheessa olevia luonnoksia.
h. Suodata hakutuloksia koodistotyypin mukaan: Tämä haku suodattaa koodistoja sen mahdollisen laajennuksen mukaan: koodiliitos, laskentahierarkia tai määrityshierarkia.