Termit

Alla olevassa taulukossa on esitelty viitekehyksessä käytettyjä termejä ja sanastoa. Termien ja sanaston lähteenä on käytetty JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen ja Kyberturvallisuuden sanasto (Turvallisuuskomitea) sanastoja.


TermiMääritelmäHuomautus

arkkitehtuuriperiaate


periaate, jolla ohjataan kehittämistä ja toteutusta tavoitteellisesti linjausten mukaisiin arkkitehtuuriratkaisuihin


arkkitehtuurin viitekehys


malli, jonka mukaan organisaation tai muun kehittämiskohteen rakenteita jäsennetään, hallitaan ja kehitetään

Arkkitehtuurin viitekehys kuvaa käytettävät arkkitehtuurin näkökulmat ja tasot. Arkkitehtuurin viitekehys voi olla valmis jäsennysmalli tai organisaation omaan käyttöön räätälöity arkkitehtuurirakenteiden jäsennys.

konfiguraationhallintajärjestelmä, CMDB

en Configuration Management Database

järjestelmä, joka ylläpitää yhtä tai useampaa konfiguraatiotietokantaa

Konfiguraatiotietokannoissa säilytetään ICT-resurssien ja -komponenttien konfiguraatiotietueet koko niiden elinkaaren ajan ja kukin tietokanta säilyttää rakenneosien ominaisuudet ja suhteet toisiin rakenneosiin.

hallintamalli


malli, joka käsittää roolien ja vastuiden määrittelyn, organisoinnin, johtamisen ja hyödyntämisen prosessit sekä toimintamallin

Arkkitehtuurin hallintamallia noudattaen hallinnon toimijat kehittävät, hyödyntävät ja ylläpitävät arkkitehtuuria sekä virasto- ja hallinnonalatasolla että koko hallinnon organisaation tasolla.

integraatioarkkitehtuuri




kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, jossa suunnitellaan ja kuvataan organisaatioiden ja tietojärjestelmien vuorovaikutusta


Integraatioarkkitehtuuri kuvaa myös periaatteet, joilla sovelluksen liittymät muihin järjestelmiin ja sovelluksiin toteutetaan.

kokonaisarkkitehtuuri

en Enterprise Architecture

1) organisaation tai muun kohteena olevan kokonaisuuden rakenne

2) organisaation tai muun kohteena olevan kokonaisuuden rakenteen kuvaus, jota käytetään toiminnan kehittämisessä 

Kokonaisarkkitehtuurin avulla on mahdollista hallinnoida ja kehittää organisaatioiden tai muiden valittujen kohteiden toimintaa systemaattisesti.

kyvykkyys

en Capability

kyky toimia tarkoituksenmukaisella tavalla tietyllä osa-alueella, ja hyödyntää osaamistaan sekä resurssejaan, jotta tavoitteet saavutetaan

Organisaatioiden kyvykkyyksien toteuttamiseen tarvitaan yleensä yhdistelmiä kolmesta osakokonaisuudesta, joita ovat toimintamallit ja prosessit, henkilöstö ja osaaminen sekä tiedot ja järjestelmät.

rajapinta

en interface

tietyn standardin mukainen tai muuten sovittu käytäntö tai yhtymäkohta, joka mahdollistaa tietojen siirron laitteiden, ohjelmien tai käyttäjien välillä


rakenneosa

en Structural Behavioural Element

yleisesti mikä tahansa kokonaisarkkitehtuurin kuvaama organisaation toiminnan rakenteellinen tai toiminnallinen elementti

Kokonaisarkkitehtuurin sisällön viitekehys kuvaa joukon mahdollisia rakenneosia. Laajempi joukko erilaisia rakenneosia on määritelty kokonaisarkkitehtuurin kansainvälisissä viitekehyksissä (esim. TOGAF ja Archimate). Suunniteltava arkkitehtuuri koostuu joukosta erilaisia rakenneosia ja niiden välisiä suhteita.

rakennusosa

en Building Block

vakioitu potentiaalisesti uudelleen käytettävä arkkitehtuurin rakenneosa tai niiden joukko

Rakennusosat voivat olla rakenteellisia ja hierarkkisia; ylemmän abstraktiotason rakennusosa voi koostua useista alemman abstraktiotason rakennusosista. Rakennusosien avulla arkkitehtuurille ja sen kehittämiselle tarjotaan hyödynnettäväksi valmiita komponentteja.

ratkaisuarkkitehtuuri

en Solution Architecture

kehittämishankkeen tai -projektin toteutuskokonaisuutta kuvaava arkkitehtuuri 

Ratkaisuarkkitehtuuri voi kuvata esimerkiksi toimintamalliuudistusta tai yhtä tai useampaa kehitettävää tietojärjestelmää.

sidosryhmä


yksilö, ryhmä tai organisaatio, jolla on jokin intressi tai vaatimuksia kehitettävän kohteen suhteen tai johon tehtävät ratkaisut vaikuttavat elinkaarensa aikana

Sidosryhmät voivat olla joko sisäisiä tai ulkoisia. Esimerkiksi käyttäjät muodostavat sisäisen sidosryhmän. Lakien ja asetusten säätäjät edustavat ulkoista sidosryhmää. Tässä suosituksessa käytetään käsitettä toimijat, joka sisältää em. sidosryhmät ja muut toimijat.

teknologia-arkkitehtuuri

en Technology Architecture

kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, joka kuvaa organisaation teknologista infrastruktuuria ja järjestelmäarkkitehtuurin teknologiavalintoja

Teknologia-arkkitehtuuri keskeinen tavoite on linjata ja rajata käytettävät tekniset vaihtoehdot, standardit ja rakenteet siten, että kokonaisuus tukee parhaalla mahdollisella tavalla organisaation tavoitteita.

tietoarkkitehtuuri




en Information Architecture


kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, joka kuvaa organisaation käyttämät tiedot sekä tietojen rakenteet ja suhteet


Tietoarkkitehtuurissa tarkastellaan organisaation informaatiotarpeita, tietopääomaa, tietojen välisiä suhteita, informaatioarvoketjuja, tietojen rakenteita sekä informaation organisointia ja hallintaa. Tietoarkkitehtuurin suunnittelun tavoitteena on luoda organisaatiotasoinen yhteinen näkemys keskeisestä tietopääomasta sekä helpottaa tiedon löytämistä, välittämistä ja hallintaa. Suunnittelulla tähdätään tietorakenteiden vakiointiin ja sen mahdollistamaan tietojen uudelleenhyödynnettävyyteen.

tietojärjestelmä  

en Information System

järjestelmä jonkin yhtenäisen, pysyväisluonteisen tietojenkäsittelykokonaisuuden suorittamiseen

Tietojärjestelmän muodostavat tiedot ja niiden käsittelysäännöt, käsittelyn henkilö- ja laiteresurssit sekä tiedonsiirtolaitteet ja toimintaohjeet. Tietojärjestelmäksi kutsutaan usein myös sovelluskokonaisuuksia.

tietojärjestelmäarkkitehtuuri

en Application Architecture

kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, jossa kuvataan keskeiset tietoja käsittelevät sovellukset ja sovelluskokonaisuudet (tietojärjestelmät), sovellusten keskinäiset suhteet ja riippuvuudet sekä keskeiset ominaisuudet

Tässä näkökulmassa ei ole kyse ohjelmistoarkkitehtuurista, vaan tarkoituksena on määritellä millaiset sovellukset ovat tarpeen organisaatiolle ja mitä niiden tulee tehdä käsitelläkseen ja esittääkseen organisaation tiedot organisaation toimijoille ja tietojärjestelmille.

tietovaranto


looginen tietoaineistojen kokoelma

Toiminnan ja hallinnon tarpeista johdettu ja määritelty tietoaineistojen kokoelma. Se voi koostua tai olla osa yhden tai useamman järjestelmän tuottamista tai tietokannan sisältämistä tiedoista. Usea järjestelmä voi käyttää saman tietovarannon tietoja, jotka voivat olla peräisin yhdestä tai useammasta lähteestä eli tietokannasta tai muista tietorakenteista.

tietoverkko


tietokoneiden ja niitä yhdistävien tietoliikenneyhteyksien muodostama tietoliikenneverkko

Verkon avulla tietokoneet voivat viestiä keskenään sekä jakaa resursseja ja digitaalista informaatiota.

tietovirta


tiedon siirtyminen eri elementtien ja rakenneosien välillä.

Tietovirtoja esiintyy mm. prosesseissa, organisaatioissa, tietovarannoissa ja tietojärjestelmissä.

toiminta-arkkitehtuuri

en Business Architecture

kokonaisarkkitehtuurin näkökulma, joka kuvaa organisaation toiminnalliset rakenteet

Organisaation toiminnallisia rakenteita ovat mm. sidosryhmät, palvelut ja tuotteet sekä prosessit ja organisaatiot. Myös toiminnan kehittämisen perusrakenteet, kuten visiot ja strategiat, ovat osa toiminta-arkkitehtuuria. Toiminta-arkkitehtuurin suunnittelun tavoitteena on optimoida ja suunnitella asiakkaiden tarpeisiin ja odotuksiin liittyvää palvelutarjontaa sekä palveluiden tuottamiseen tarvittavia toiminnan rakenteita. Tunnetaan myös termillä liiketoiminta-arkkitehtuuri.

varautuminen


toiminta, jonka tarkoituksena on luoda ja ylläpitää organisaation riittävä valmius oman toiminnan jatkumiseen normaaliolojen vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalta


viitearkkitehtuuri


kehitettävään kohteeseen sovellettava loogisen ratkaisumallin kuvaus

Viitearkkitehtuuri tarjoaa yhteisen mallin ja käsitteistön kehitettävän kohteen arkkitehtuurin suunnitteluun ja toteuttamiseen määrittäen kohteeseen kuuluvat rakenteet ja niiden väliset suhteet. Viitearkkitehtuuri ohjaa organisaation tai kehitettävän kohteen arkkitehtuuria.

Viitearkkitehtuurin laajuus ja kattavuus voi vaihdella. Se voi olla esimerkiksi sisäinen, toimialaspesifi tai kansainvälinen yleinen malli, kuten ISO-standardi.

riski

sv risk en risk

epävarmuuden vaikutus tavoitteisiin 

Vaikutus on poikkeama odotetusta. Se voi olla myönteinen, kielteinen tai molempia, ja se voi käsitellä, luoda tai saada aikaan mahdollisuuksia ja uhkia.

Riski ilmaistaan tavallisesti riskin lähteiden, mahdollisten tapahtumien, niiden seurausten ja niiden todennäköisyyden yhdistelmänä.

Riskit voivat kohdistua esimerkiksi ihmisiin, eläimiin, omaisuuteen, tietojärjestelmiin, ympäristöön tai yhteisöllisiin arvoihin.

Yleiskielessä sekä suomen kielen sanan "riski" että ruotsin- ja englanninkielisten vastineiden merkitys on kielteinen.

suojattava kohde; turvattava kohde

sv objekt n som ska skyddas

en asset to be protected

yhteiskunnan tai organisaation toiminnan kannalta merkityksellinen kohde, joka halutaan suojata riskien varaltaSuojattava kohde voi olla esimerkiksi tieto, tietojärjestelmä, prosessi, fyysinen tila, yksittäinen asiakirja tai työasema.
turvallisuusluokitusmerkintä; turvaluokitusmerkintä

sv anteckning om säkerhetsklassificering

en security classification marking määritelmä

erityinen merkintä joka tehdään salassa pidettävään viranomaisen asiakirjaan suojaustasoa koskevan merkinnän yhteyteen tai sen sijasta

Turvallisuusluokitusmerkintä voidaan tehdä asiakirjaan siinä tapauksessa, jos asiakirjan tai siihen sisältyvän tiedon oikeudeton paljastuminen tai käyttö voi aiheuttaa vahinkoa kansainvälisille suhteille, valtion turvallisuudelle, maanpuolustukselle tai muulle yleiselle edulle.

Turvallisuusluokitusmerkintää ei saa käyttää muissa kuin edellä mainitun lain 1 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa, ellei merkinnän tekeminen ole tarpeen kansainvälisen tietoturvallisuusvelvoitteen toteuttamiseksi tai asiakirja muutoin liity kansainväliseen yhteistyöhön.

Kansallinen turvallisuusauditointikriteeristö; Katakri

sv Nationell kriteriesamling för säkerhetsauditering; Katakri

en National Security Auditing Criteria; Katakri

viranomaisten käyttöön tarkoitettu arviointityökalu, jonka avulla voidaan arvioida kohdeorganisaation kykyä suojata viranomaisen turvallisuusluokiteltua tietoa

Kansallista turvallisuusauditointikriteeristöä voidaan käyttää arvioitaessa organisaation turvallisuusjärjestelyjen toteutumista yritysturvallisuusselvityksessä ja viranomaisten tietojärjestelmien turvallisuuden arvioinneissa. Lisäksi sitä voidaan käyttää apuna yrityksien, yhteisöjen sekä viranomaisten muussa turvallisuustyössä ja sen kehittämisessä.

turvallisuusselvitys

sv säkerhetsutredning en security clearanceSuojelupoliisin tai puolustusvoimien tekemä selvitys henkilön taustasta tai organisaation vastuuhenkilöistä, tietoturvan tasosta ja sitoumusten hoitokyvystä

Selvityksen laatimisen yleisenä edellytyksenä on, että selvityksen kohde on antanut siihen etukäteen kirjallisen suostumuksen.

Turvallisuusselvityksen päätyttyä selvityksen kohteesta voidaan antaa turvallisuusselvitystodistus.

Henkilöturvallisuusselvitys voidaan tehdä henkilöstä, joka työskentelee erityistä luottamusta vaativissa tehtävissä tai joka työtehtävissään voi merkittävällä tavalla vaarantaa valtion turvallisuutta. Selvityksen kattavuus vaihtelee sen mukaan, onko kyseessä suppea, perusmuotoinen vai laaja henkilöturvallisuusselvitys.

Henkilöturvallisuusselvitystä hakee pääsääntöisesti työnantaja tai muu sellainen taho, jonka antamaa työtä tai toimeksiantoa selvityksen kohteena olevan henkilön on tarkoitus hoitaa.

Yritysturvallisuusselvitys voidaan tehdä suomalaisesta organisaatiosta, joka toimii viranomaisen sopimuskumppanina ja tarvitsee oikeuden käsitellä turvallisuusluokiteltuja viranomaistietoja.

yhteiskunnan elintärkeä toiminto 

sv samhällets vitala funktioner pl; vitala samhällsfunktioner pl

en functions pl vital to society; vital functions pl of society

toiminto, joka on välttämätön yhteiskunnan toimivuuden kannaltaYhteiskunnan elintärkeitä toimintoja ovat johtaminen, kansainvälinen ja EU-toiminta, puolustuskyky, sisäinen turvallisuus, talous, infrastruktuuri ja huoltovarmuus, väestön toimintakyky ja palvelut sekä henkinen kriisinkestävyys.

kriittinen infrastruktuuri

sv kritisk infrastruktur

en critical infrastructure; CI

perusrakenteet, palvelut ja niihin liittyvät toiminnot, jotka ovat välttämättömiä yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi

Kriittiseen infrastruktuuriin kuuluu sekä fyysisiä laitoksia ja rakenteita että digitaalisia toimintoja ja palveluja. Muun muassa energian tuotanto-, siirto- ja jakelujärjestelmät, liikenne ja logistiikka, tieto- ja viestintäjärjestelmät sekä vesi- ja jätehuolto ovat osa kriittistä infrastruktuuria.

Kriittisen infrastruktuurin yhteydessä käytetään usein englanninkielisiä ilmauksia "critical infrastructure protection" (CIP), joka tarkoittaa kriittisen infrastruktuurin suojaamista, ja "critical information infrastructure protection" (CIIP), joka tarkoittaa kriittisen tietoinfrastruktuurin suojaamista

jatkuvuudenhallinta

sv kontinuitetshantering; hantering av kontinuitet

en continuity management; > business continuity management

organisaation prosessi, jolla tunnistetaan toiminnan uhkat ja arvioidaan niiden vaikutukset organisaatiossa ja sen toimijaverkostossa sekä luodaan toimintatapa häiriötilanteiden hallinnalle ja toiminnan jatkuvuudelle kaikissa olosuhteissa

Jatkuvuudenhallinta on organisaation ylimmän johdon hyväksymää strategista ja operatiivista toimintaa, jolla organisaatio varautuu hallitsemaan häiriötilanteet ja jatkamaan toimintaa ennalta määritellyllä hyväksyttävällä tasolla. Jatkuvuuden hallinta on resilienssin osa-alue.

Jatkuvuudenhallinta on yleensä omaehtoista toimintaa, mutta joillakin aloilla organisaatiot ovat myös lailla velvoitettuja varmistamaan toimintansa eri olosuhteissa.

tietoturva; tietoturvallisuus

sv informationssäkerhet; it-säkerhet; > datasäkerhet (datamängder)

en < information security; > data security (data sets)

järjestelyt, joilla pyritään varmistamaan tiedon saatavuus, eheys ja luottamuksellisuus 

Saatavuus tarkoittaa, että tieto on hyödynnettävissä haluttuna aikana. Eheys tarkoittaa tiedon yhtäpitävyyttä alkuperäisen tiedon kanssa ja luottamuksellisuus sitä, ettei kukaan sivullinen saa tietoa.

Tietoturvan järjestelyjä ovat esimerkiksi kulunvalvonta, tilojen lukitus, asiakirjojen turvallinen säilytys ja hävitys, tietojen salaus ja varmuuskopiointi sekä palomuurin, virustorjuntaohjelman ja varmenteiden käyttö. Tietoturvaan kuuluu muun muassa tietoaineistojen, laitteistojen, ohjelmistojen, tietoliikenteen ja toiminnan turvaaminen.

Tietoturvalla ja tietoturvallisuudella voidaan tarkoittaa myös oloja, joissa tietoturvariskit ovat hallinnassa.

haavoittuvuus

sv sårbarhet; utsatthet; känslighet

en vulnerability

alttius tietoturvaan kohdistuville uhkille

Haavoittuvuus voi olla mikä tahansa heikkous, joka mahdollistaa vahingon toteutumisen tai jota voidaan käyttää vahingon aiheuttamisessa. Haavoittuvuuksia voi olla tietojärjestelmissä, prosesseissa ja ihmisen toiminnassa.

Nollapäivähaavoittuvuus on tietojärjestelmässä oleva haavoittuvuus, johon ei ole saatavilla korjausta.

henkilötietosuoja; tietosuoja

sv integritetsskydd n; skydd n för personuppgifter; sekretesskydd; sekretess

en privacy protection; confidentiality of personal information /US/; data protection

järjestelyt, joilla pyritään varmistamaan henkilötietojen asianmukainen käsittely ja niiden yksityisyyden säilyminenHenkilötietosuoja pyritään toteuttamaan muun muassa tietoturvalla. Aikaisemmin tietosuojasanan merkitys on ymmärretty laajemmin käsittämään muutakin kuin henkilötietojen suojaamista.

tietoturvatapahtuma; tietoturvallisuustapahtum

sv informationssäkerhetshändelse; it-händelse

en information security event

tietojärjestelmän tai organisaation toimintojen tapahtuma, jonka seurauksena tietojen tai palvelujen tila on muuttunut ja joka saattaa vaikuttaa tietoturvaan

Tietoturvatapahtumia voidaan havaita esimerkiksi tunnistamalla muutoksia tai poikkeamia (engl.

anomalies) datassa tai tietojärjestelmän toiminnassa. Muutoksia ja poikkeamia havaitaan pääasiassa teknisiä työkaluja hyödyntävillä seulonnoilla. Ks. myös tietoturvahäiriö.

tietoturvahäiriö; tietoturvapoikkeama

sv informationssäkerhetsincident; it-säkerhetsincident; it-incident

en information security incident

yksi tai useampi toisiinsa liittyvä odottamaton tai ei-toivottu tietoturvatapahtuma, joka vaarantaa tietojen ja palvelujen tietoturvan ja vaikuttaa organisaation toimintaan epäsuotuisasti 

tietoturvahäiriön hallinta; tietoturvapoikkeaman hallinta

sv hantering av informationssäkerhetsincidenter; hantering av it-incidenter; it-incidenthantering

en information security incident management; incident management; information security incident handling; ~ information security incident response

toimenpiteet, joilla varaudutaan ja reagoidaan tietoturvahäiriöihin vahinkojen rajoittamiseksi ja niistä toipumiseksi 

tietoturvavalvomo; tietoturvahallintakeskus


sv säkerhetsoperationscenter n

en security operations centre; SOC; information security operations centre; ISOC

organisaatio tai sen osa, jossa muodostetaan, seurataan ja analysoidaan tietoturvan tilannekuvaa, ehkäistään, tunnistetaan ja analysoidaan tietoturvahäiriöitä, dokumentoidaan niitä sekä reagoidaan niihin ohjeistuksen mukaisesti

Organisaatiolla voi olla oma tietoturvavalvomo tai valvomon palvelut voidaan ostaa ulkopuoliselta palveluntarjoajalta.

pääsynhallinta


sv åtkomsthantering hellre än: accesshantering

en access management; AM


menettelyt, joilla varmistetaan, että käyttäjät, laitteet, sovellukset ja järjestelmät pääsevät käyttämään tietojärjestelmissä olevaa tietoa roolinsa mukaisest

identiteetinhallinta 


sv identitetshantering

en identity management; IdM

menettelyt, joilla hallinnoidaan käyttäjien ja laitteiden tunnuksia, rooleja ja ryhmiä 


käyttöoikeuksien hallinta

sv åtkomstkontroll hellre än: accesskontroll

en access control

menettelyt, joilla myönnetään, evätään tai muilla tavoin käsitellään käyttöoikeuksia palveluihin ja järjestelmäresursseihin Järjestelmäresursseja ovat esimerkiksi tiedostot ja tietoliikenneyhteydet.

todentaminen; todennus mieluummin kuin: autentikointi

sv autentisering; verifiering; kontroll

en authentication; verification

menettely, jolla pyritään varmistumaan kohteen todenmukaisuudesta, oikeellisuudesta tai alkuperästä

Kyberturvallisuuden yhteydessä todentaminen liittyy usein pääsynhallintaan ja sillä edistetään tietoturvaa. Todentamista on eri tasoista, se voi olla vahvaa tai heikkoa, ja se voidaan tehdä halutulla varmuustasolla. Vrt. tunnistus.

monivaiheinen todentaminen; monivaiheinen todennus; monimenetelmäinen todentaminen; monimenetelmäinen todennus

sv multifaktorautentisering; MFA

en multi-factor authentication; MFA; multi-step verification

todentaminen vähintään kahta eri menetelmää käyttäen


<tietoturva> käyttäjän manipulointi

sv social manipulering; social manipulation

en social engineering

toiminta, jonka tavoitteena on hankkia luottamuksellista tietoa tekeytymällä tiedon käyttöön oikeutetuksi ja käyttämällä hyväksi tiedon käyttöön oikeutettuja henkilöitä

Käyttäjän manipulointi voi kohdistua yhteen tai useampaan henkilöön. Usein manipuloinnilla pyritään selvittämään käyttäjän salasana.

kyber-

sv cyber-

en cyber


Kyber-sanaa käytetään yleensä yhdyssanan määriteosana. Sanan merkityssisältö liittyy yleensä digitaalisessa muodossa olevan informaation käsittelyyn: tietotekniikkaan, digitaaliseen viestintään (tietoverkkoihin), tietojärjestelmiin tai tietokonejärjestelmiin. Yleensä vasta koko yhdyssanalla (määriteosan ja perusosan yhdistelmällä) voidaan ajatella olevan oma merkityksensä.

Sanan kyber katsotaan tulevan kreikan kielen sanasta ”kybereo” (”ohjata”, ”opastaa”, ”hallita”). Englannin kielen cyber-alkuisissa termeissä kirjoitusasu vaihtelee.

kybertoimintaympäristö; kyberympäristö


sv cybermiljö; < cyberrymd

en cyber environment; < cyberspace; > cyber domain

yhdestä tai useammasta digitaalisesta tietojärjestelmästä muodostuva toimintaympäristö  

Kybertoimintaympäristölle on tunnusomaista elektroniikan ja sähkömagneettisen spektrin käyttö datan ja informaation varastointiin, muokkaamiseen ja siirtoon viestintäverkkojen avulla. Ympäristöön kuuluvat myös datan ja informaation käsittelyyn liittyvät fyysiset rakenteet.

Esimerkkejä kybertoimintaympäristöistä ovat tietojärjestelmiin perustuvat ydinvoimalan ohjausjärjestelmä, elintarvikkeiden kuljetus- ja logistiikkajärjestelmä, liikenteen ohjausjärjestelmät sekä pankki- ja maksujärjestelmät.

Englannin kielen termi ”cyber domain” viittaa sotilaalliseen kybertoimintaympäristöön.

kyberturvallisuus ei: kybersuojaus

sv cybersäkerhet

en cyber security; cybersecurity


tavoitetila, jossa kybertoimintaympäristöön voidaan luottaa ja jossa sen toiminta turvataan

Kyberturvallisuuteen kuuluvat toimenpiteet, joilla voidaan ennakoivasti hallita ja tarvittaessa sietää erilaisia kyberuhkia ja niiden vaikutuksia.

Kybertoimintaympäristön toiminnan häiriytyminen aiheutuu usein toteutuneesta tietoturvauhkasta, joten kyberturvallisuuteen pyrittäessä tietoturva on keskeinen tekijä. Tietoturvan lisäksi kyberturvallisuuteen pyritään muun muassa toimenpiteillä, joiden tarkoituksena on turvata häiriytyneestä kybertoimintaympäristöstä riippuvaiset fyysisen maailman toiminnot.

Siinä missä tietoturvalla tarkoitetaan tiedon saatavuutta, eheyttä ja luottamuksellisuutta, kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalisen ja verkottuneen yhteiskunnan tai organisaation turvallisuutta ja sen vaikutusta niiden toimintoihin.

Keskeiset tavoitteet ja toimintalinjat, joiden avulla Suomi vastaa kybertoimintaympäristöön kohdistuviin haasteisiin ja varmistaa sen toimivuuden, määritellään Suomen kyberturvallisuusstrategiassa (valtioneuvoston periaatepäätös 24.1.2013).

kyberturvallisuuden tilannekuva; kybertilannekuva

sv lägesbild över cybersäkerheten

en cyber security situational picture; cyber security situation picture; < cyber security situation awareness

koottu kuvaus tietojärjestelmien tietyllä hetkellä vallitsevasta käytettävyys- ja turvallisuustilanteesta sekä kybertoimintaympäristön vallitsevasta tilasta

Kyberturvallisuuden tilannekuvaa tuotetaan päätöksenteon tueksi ja se perustuu havaintoihin, arviointeihin, mittareihin ja analyyseihin.

Kyberturvallisuuden tilannekuvaa voidaan tarkastella taktisella, operatiivisella tai strategisella tasolla.

Kyberturvallisuuden tilannekuvaa tuotetaan usein yhteistyössä eri toimijoiden kesken. Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus kokoaa ja koordinoi kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa.

tietoverkkovalvonta; verkkovalvonta ei: kybervalvonta; massavalvonta

sv nätövervakning; nätverksövervakning; övervakning av nätverk

en network surveillance



toiminta, jossa seurataan ja analysoidaan omissa tietoverkoissa tapahtuvaa tietoliikennettä

Organisaatiot voivat seurata ja analysoida oman tietoverkkonsa tietoliikennettä esimerkiksi teknisen vian tai virheen havaitsemiseksi tai tietoturvasta huolehtimiseksi.


tietoturvauhka

sv hot n mot informationssäkerhet; informationssäkerhetshot n

en data security threat; information security threat

mahdollisesti toteutuva haitallinen tapahtuma tai kehityskulku, joka kohdistuu tietoturvaan ja toteutuessaan vaarantaa sen



kyberuhka 

sv cyberhot n

en cyber threat

mahdollisesti toteutuva haitallinen tapahtuma tai kehityskulku, joka kohdistuu kybertoimintaympäristöön ja toteutuessaan vaarantaa siitä riippuvaisen toiminnon 

Kyberuhkat voivat aiheutua paitsi toteutuneista tietoturvauhkista myös digitaalisessa viestintäympäristössä toteutettavista, yhteiskunnan turvallisuutta vaarantavista teoista.

Kyberuhkat voivat kohdistua yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja, kansallista kriittistä infrastruktuuria tai kansalaisia vastaan joko suoraan tai välillisesti. Ne voivat olla peräisin maan rajojen sisältä tai niiden ulkopuolelta.

Esimerkkejä kybertoimintaympäristöistä riippuvaisista toiminnoista ovat ydinvoimalan ohjaus, elintarvikkeiden kuljetus ja logistiikka sekä liikenteen ohjaus. Ks. myös kyberturvallisuus.

kyberhäiriötilanne; kyberturvallisuuden häiriötilanne; kyberhäiriö 

sv cyberstörningssituation; störningssituation i cybersäkerheten; cyberstörning

en cyber incident; cyber security incident

toteutunut kyberuhka, joka haittaa organisaation tai järjestelmän toimintaa

Kyberhäiriötilanteiden hallinta voidaan jakaa eri osa-alueisiin, joita ovat esimerkiksi varautuminen, tilannekuvan muodostaminen, torjunta ja palautuminen.


kyberrikollisuus; tietoverkkorikollisuus

sv cyberbrottslighet; nätbrottslighet; cyberkriminalitet

en cybercrime

rikollisuus, joka muodostuu viestintäverkkoja ja tietojärjestelmiä hyödyntäen tehdyistä sekä niihin kohdistuvista rikoksista 

Kyberrikollisuuden vaikutukset kohdistuvat tietojärjestelmien kautta niin valtioihin, yksityisiin kansalaisiin kuin organisaatioiden toimintaan. 

Kyberrikoksia ovat esimerkiksi tietojen kalastelu, identiteettivarkaudet ja palvelunestohyökkäykset.

kybervakoilu; tietoverkkovakoilu





sv cyberspioneri; cyberspionage; nätspioneri; nätspionage

en cyber espionage; cyber spying

vakoilu, jossa hyödynnetään tietoverkkoja, niihin liitettyjä laitteita ja ohjelmistoja

Kybervakoilu voi kohdistua valtioihin, yksityisiin kansalaisiin tai yrityksiin tai muihin organisaatioihin.

Kybervakoilussa voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi kohdistettuja haittaohjelmahyökkäyksiä. Kybervakoilu on kansallisen lainsäädännön mukaan pääsääntöisesti lainvastaista toimintaa (vrt. tietoverkkotiedustelu).

palvelunestohyökkäys

sv överbelastningsangrepp n hellre än: överbelastningsattack

en denial of service attack; DoS attack

tietoverkkohyökkäys, jolla pyritään kuormittamaan ja siten lamaannuttamaan jokin palvelu tai tietojärjestelmä

Palvelunestohyökkäys voi esimerkiksi lamaannuttaa sähköpostin suurella määrällä sähköpostiviestejä taikka palvelimen tai reitittimen liian suurella määrällä palvelupyyntöjä.

Jos palvelunestohyökkäys tulee yhdestä IP-osoitteesta, se on suhteellisen helppo havaita ja torjua esimerkiksi palomuurin avulla. Siksi palvelunestohyökkäys on yleensä hajautettu palvelunestohyökkäys (engl. distributed denial of service attack, DDoS attack), eli se toteutetaan yhtä aikaa useista eri lähteistä. Hajautettuun palvelunestohyökkäykseen käytetään usein hyökkääjän tietoverkon kautta haltuunsa ottamista tietokoneista muodostuvaa bottiverkkoa.

Jos palvelu lamaantuu tahattomasti ilman, että taustalla on hyökkäystä, tästä voidaan käyttää palvelunestotilanne-termiä. Esimerkiksi suosittu verkkosivusto voi lamaantua hetkellisen ja normaalia suuremman kävijämäärän vuoksi. Sekä palvelunestohyökkäys että palvelunestotilanne voivat aiheuttaa palvelunestotilan.

haittaohjelma; haittakoodi


sv skadligt program n; skadlig programvara; sabotageprogram n; skadeprogram n

en malicious software; malware; malicious program

ohjelma, joka tarkoituksellisesti aiheuttaa tietojärjestelmän tai laitteen käyttäjän kannalta ei-toivottuja tapahtumia tietojärjestelmässä tai sen osassa

Haittaohjelmia ovat esimerkiksi virukset, madot ja troijalaiset sekä näiden yhdistelmät.

kiristyshaittaohjelma; kiristysohjelma; lunnasohjelma

sv utpressningsprogram n

en ransomware

haittaohjelma, joka salaa tai manipuloi laitteella olevia tietoja ja tyypillisesti vaatii käyttäjältä lunnaita salauksen purkamisesta

Kiristyshaittaohjelma voi tulla tietokoneeseen esimerkiksi sähköpostin liitetiedostona. Kun käyttäjä avaa liitetiedoston, kiristyshaittaohjelma latautuu koneelle, minkä jälkeen ohjelma esimerkiksi muuntaa joitakin tiedostoja salakirjoitettuun muotoon. Näitä tiedostoja ei voi avata ilman oikeaa salauksenpurkuavainta. Kiristyshaittaohjelman levittäjä lupaa toimittaa avaimen lunnaita vastaan.

Kiristyshaittaohjelma voi myös uhata levittää tai paljastaa luottamuksellista tietoa.

hallinnon turvallisuusverkko; turvallisuusverkko; TUVE 

sv förvaltningens säkerhetsnät n

en government security network

tietoverkko, jonka tarkoituksena on kaikissa turvallisuustilanteissa varmistaa valtion johdon ja yhteiskunnan turvallisuuden kannalta tärkeiden viranomaisten ja muiden toimijoiden yhteistoiminnan edellyttämän viestinnän häiriöttömyys ja jatkuvuus sekä turvata päätöksenteossa ja johtamisessa tarvittavan tiedon tietoturva

Hallinnon turvallisuusverkkoon kuuluvat viestintäverkko ja siihen välittömästi liittyvät laitetilat, laitteet ja muu infrastruktuuri sekä turvallisuusverkon yhteiset palvelut.

Havainnointi- ja varoitusjärjestelmä HAVARO; HAVARO 

sv Nationellt observations- och varningssystem n (HAVARO)

en National Monitoring and Early Warning System (HAVARO)

erityisesti huoltovarmuuskriittisille organisaatioille suunnattu järjestelmä, joka havainnoi tietoturvauhkia ja varoittaa toteutuneista tietoturvaloukkauksista ja niiden yrityksistä

HAVARO on Viestintäviraston tuottama ja Huoltovarmuuskeskuksen rahoittama järjestelmä, ja sen tarkoitus on kehittää huoltovarmuuskriittisten organisaatioiden kykyä varautua tietoturvauhkiin.

Huoltovarmuuskeskus; HVK 



sv Försörjningsberedskapscentralen; FBC

en National Emergency Supply Agency; NESA

työ- ja elinkeinoministeriön hallinnonalan laitos, jonka tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta


Julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden johtoryhmä VAHTI; VAHTI

ei: Valtionhallinnon tieto- ja kyberturvallisuuden johtoryhmä VAHTI

sv Ledningsgruppen för digital säkerhet inom den offentliga förvaltningen VAHTI; VAHTI inte: Ledningsgruppen för datasäkerheten inom statsförvaltningen VAHTI

en Public Sector Digital Security Management Board VAHTI; VAHTI not: Government Information Security Management Board VAHTI

valtionhallinnon elin, joka käsittelee ja sovittaa yhteen valtionhallinnon keskeiset tietoturvan ja kyberturvallisuuden linjaukset

VAHTI on valtiovarainministeriön asettama ja toimii julkisen hallinnon digitaalisen turvallisuuden kehittämisestä ja ohjauksesta vastaavien organisaatioiden yhteistyö-, valmistelu- ja koordinaatioelimenä.

VAHTI toimii Suomen kyberturvallisuusstrategian (valtioneuvoston periaatepäätös 24.1.2013) mukaisesti.

kansallinen turvallisuusviranomainen 

sv nationell säkerhetsmyndighet

en National Security Authority; NSA

viranomainen, joka huolehtii kansainvälisten tietoturvavelvoitteiden toteuttamisesta ja valvoo, että kansainväliset turvallisuusluokitellut tietoaineistot suojataan ja että niitä käsitellään asianmukaisesti

Kansallinen turvallisuusviranomainen koordinoi määrättyjen turvallisuusviranomaisten (Designated Security Authority, DSA) sekä kansallisen tietoturvallisuusviranomaisen (National Communications Security Authority, NCSA) toimintaa, osallistuu kansainvälisiin turvallisuuskomiteoihin ja -työryhmiin ja kansainvälisten turvallisuussääntöjen valmisteluun, neuvottelee kahden- ja monenvälisiä tietoturvasopimuksia sekä myöntää henkilö- ja yritysturvallisuustodistuksia kansainvälistä yhteistyötä varten.

Suomessa kansallisena turvallisuusviranomaisena toimii ulkoasiainministeriö.

Määrätyt kansalliset turvallisuusviranomaiset Suomessa ovat puolustusministeriö, Pääesikunta ja Suojelupoliisi, joille kullekin on jaettu omat vastuualueensa kansallisen turvallisuusviranomaisen kokonaisvastuukentässä.

Suomessa kansallisena tietoturvallisuusviranomaisena toimii Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen NCSA-FI-ryhmä. 

Turvallisuuskomitea; TK

ei: turvallisuus- ja puolustusasiain komitea; TPAK

sv Säkerhetskommittén inte: säkerhets- och försvarskommittén

en Security Committee

puolustusministeriön yhteydessä toimiva, valtioneuvostoa ja ministeriöitä avustava komitea, joka on kokonaisturvallisuuden alalla varautumisen pysyvä yhteistoimintaelin ja tarvittaessa häiriötilanteissa asiantuntijaelin

Turvallisuuskomitea seuraa Suomen turvallisuusympäristön ja yhteiskunnan kehitystä ja sekä osaltaan sovittaa yhteen kokonaisturvallisuuteen liittyvää ennakoivaa varautumista. Lisäksi Turvallisuuskomitea seuraa ja yhteensovittaa Suomen kyberturvallisuusstrategian (valtioneuvoston periaatepäätös 24.1.2013) toimeenpanoa.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus; Kyberturvallisuuskeskus 

sv Kommunikationsverkets cybersäkerhetscenter; Cybersäkerhetscentret

en National Cyber Security Centre Finland; NCSC-FI

Viestintäviraston yksikkö, joka kehittää ja valvoo viestintäverkkojen ja -palvelujen toimintavarmuutta ja turvallisuutta sekä ylläpitää kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa  

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskus tuottaa useita erilaisia tilannekuvatuotteita organisaatioille ja kansalaisille. Näitä ovat muun muassa varoitukset, haavoittuvuustiedotteet, tietoturva-aiheiset verkkojulkaisut ja toimialakohtaiset tietoturvatiedotteet.

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksessa toimii CERT-FI-ryhmä (Computer Emergency Response Team). CERT-FI:n tehtäviin kuuluu verkko-, viestintä- ja lisäarvopalveluihin kohdistuvien tietoturvaloukkausten ennaltaehkäisy, havainnointi ja ratkaiseminen, tietoturvauhkista ja -asioista tiedottaminen sekä tiedon kerääminen.


takaisin alkuun

  • No labels