Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Rajapinnan muutostietopalvelu (kysymys 10) sai suurta suosiota, mutta vapaassa palautteessa todettiin, että jos tiedon tietosisällön muutoksesta saa vasta rajapinnassa, se tulee liian myöhään. Olennaisempaa olisi saada viesti muutoksista ennakkoon niin, että rajapinnan käyttäjä voi omalta osaltaan jo aiemmin varautua muutoksiin. Koska käyttäjät voivat jo nyt tilata sähköpostiinsa ilmoituksen, kun jokin alustalla jo oleva tietosisältö on muuttunut (katso seuranta- ja ilmoituspalvelu: https://wiki.dvv.fi/pages/viewpage.action?pageId=61252403), pitää teknisen rajapinnan tarpeet miettiä toisesta näkökulmasta: Kun sisällöntuottaja aikoo muuttaa tietosisältöjä, niin miten hän saa tiedon tietosisältönsä käyttäjistä, jotta voi ottaa näihin yhteyttä? Miten rajapinnassa kerrotaan sisällön päivitykset (esimerkiksi tietomallin version muutokset)? Miten ilmaistaan tekniset muutokset (esimerkiksi rajapinnan versiot)? Tässäkin tarvitaan lisäkeskusteluja käyttäjien kanssa.

...

Avoimissa vastauksissa oli esimerkiksi viety Kommentit-työkalun toiminnallisuuksiin liittyviä kysymyksiä eteenpäin mm. ehdottamalla, että kommentointipyynnön lähettäjällä pitäisi olla mahdollisuus määritellä kommentointipyyntöjen julkisuus vaihtoehdoilla: täysin julkinen, osittain julkinen tai täysin rajattu. Samaten kommenttien ja kommentoijien tietojen näkymisen pitäisi olla valittavissa oleva tieto. Tai asian voisi ratkaista niin, että kirjautuneille käyttäjille näkyy kommentoijan identiteetti, mutta anonyymeille käyttäjille ei. Myös kommentointikierroksen avaaminen ”kaikelle kansalle” voisi olla valinnainen ominaisuus

Entä jatko?

Käymme läpi saadut kommentit ja kehitysehdotukset työkaluittain ja lisäämme ne soveltuvin osin kunkin työkalun kehitysjonoon. Melkein kaikki kehitysehdotukset vaativat jatkotyöstöä sekä sidosryhmien että kehittäjien kanssa. Todennäköisesti jatkotyöstö tehdään enimmäkseen työkalu kerrallaan eikä tällaisena yhteiskyselynä kuin marraskuussa.

Koska tietoalueita ei vielä ole perustettu kuin rakennettuun ympäristöön, täytyy yhteistyö tässä vaiheessa rakentaa toisella tavalla kuin tietoalueiden varaan. Yksi vaihtoehto on perustaa kullekin työkalulle oma asiakasraatinsa, mutta silloinkin tarvitaan jokin tapa koordinoida kokonaisuutta. Toinen vaihtoehto on rakentaa esimerkiksi pääkäyttäjäfoorumi, jossa pääkäyttäjät olisivat yhteyslinkkinä Yhteentoimivuusalustan ylläpitäjien ja oman organisaationsa välillä. 

Tältä pohjalta jatkamme kehitysehdotusten työstämistä ja toimintamallin suunnittelua vuoden 2021 alussaJulkaisemme lisätietoja Slackissä ja muilla kanavillamme, kun olemme ehtineet asiassa pidemmälle.