Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Käyttöliittymä ja liikkuminen ohjelmistossa

Työkalun käyttöliittymä on seuraavanlainen:

Image Added


Käyttöliittymän kielen voi valita oikean ylänurkan valikosta. Kieliä on tällä hetkellä kaksi, suomi ja englanti.

Image Added


Huom! Sanaston sisällön kieli voi olla eri kuin käyttöliittymän kieli. Sanaston sisällön kieli valitaan sanaston tietokortin oikeasta ylänurkasta:

Image Added


Oikeassa ylänurkassa on valikko (kolme viivaa). Valikosta käyttäjä voi

  • siirtyä omiin käyttäjätietoihinsa (sisäänkirjautunut käyttäjä)
  • siirtyä toisiin työkaluihin ja yhteentoimiva.suomi.fi -sivustolle
  • kirjautua sisään / ulos työkalusta

Image Added

Kun käyttäjä liikkuu työkalussa, näkymän yläreunaan muodostuu murupolku. Se toimii myös haluttaessa siirtyä taaksepäin samaa polkua pitkin:

Image Added


Työkalun etusivulle pääsee takaisin napsauttamalla vasemmassa ylänurkassa olevaa työkalun nimeä. Tällöin myös mahdolliset hakuehdot tyhjenevät.

Sanastolistaus

Sanastolistauksessa näytetään seuraavat tiedot:

Image Added

a. Sanaston nimi, jota napsauttamalla pääsee sanaston tietoihin
b. Sanaston vastuuorganisaatio(t)
c. Tietoalue/alueet, joihin koodisto kuuluu
d. Sanaston kuvaus (jos kuvausteksti ei näy kokonaan, saat koko tekstin näkyviin napsauttamalla tekstiä)
e. Sanaston tila

Hakutoiminnot

Työkalun etusivulla voi hakea sanastoja ja käsitteitä. Hakua voi rajata moni tavoin:
Image Added

    1. Hakukenttä: Sanastoja voi hakea hakusanan avulla. Hakutulokset näkyvät omalla alueellaan (d).
    2. Kohdista haku myös käsitteisiin: Haun voi kohdistaa sanastojen lisäksi myös kästteisiin. Valinta on oletuksena päällä.
    3. Rajaus tietoalueen mukaan: Kaikki sanastot kuuluvat jollekin tietoalueelle (siis liittyvät samaan teemaan tai aihepiiriin). Tietoalueen nimeä napsauttamalla voi suodattaa hakutuloksiin (kohta c) näkyviin vain tietyn tietoalueen kuuluvat sanastot. Valinta poistetaan napsauttamalla uudestaan samaa nimeä.
    4. Lista kaikista (tai suodatusehdot täyttävistä) sanastoista tulee näkyviin tälle alueelle. Sanastoista näytetään hakutuloksissa nimen lisäksi sen tuottaja/omistaja, tietoalue ja sanaston tila (esim. onko se luonnos vai jo hyväksytty voimassa olevaksi). Nimeä napsauttamalla pääsee itse sanastoon. 
    5. Rajaa hakutuloksia:
      • Suodatus/rajaus organisaatiolla: Jokaisella sanastolla on nimetty sisällöntuottaja(t). Tästä pudotusvalikosta voit suodattaa näkyviin vain tietyn organisaation omistamat ja julkaisemat sanastot.
      • Suodatus/rajaus sanaston tilalla: Jokaisella sanastolla on tila. Tästä pudotusvalikosta voi suodattaa näkyviin vain tietyssä tilassa, esim. luonnos, olevat sanastot.
    6. Lisää sanasto: Tästä klikkaamalla voit lisätä uuden sanaston. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta: 3. Sanaston lisääminen
    7. Käyttöliittymän kieli: Yläpalkin pudotusvalikosta voit valita käyttöliittymän kielen. Toistaiseksi valittavissa ovat suomi (FI) ja englanti (EN).
    8. Valikko: Yläpalkin valikosta löytyy ulos kirjautumisen lisäksi:
      • mahdollisuus siirtyä johonkin toiseen yhteentoimivuusalustan työkaluun
      • kirjautuneen käyttäjän käyttäjätiedot, joita ovat mm. nimi, sähköposti ja organisaatiot, joihin käyttäjällä käyttöoikeus (rooli)
      • uuden käyttöoikeuspyynnön hakutoiminto

Sanaston voi tuoda työkaluun kahdella eri tavalla. Molemmissa tapauksissa työkaluun pitää ensin määritellä sanaston perustiedot (katso kuvaus: 3. Sanaston lisääminen). Kun sanaston perustiedot on annettu, vaihtoehdot ovat:

 Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka Sanastot-työkalussa luodaan uusi sanasto.

Tee näin:

  1. Klikkaa Sanastot-työkalun etusivulta "Lisää sanasto"
    Image Removed
  2. Täytä uuden sanaston tiedot.
    1. Sanastotyyppi: Sanastotyyppejä on kaksi: Asiasanasto ja Terminologinen sanasto. Valitse pudotusvalikosta, kumman tyyppisen sanaston haluat lisätä. Kentät ovat hieman eri paikassa eri sanastotyypeillä, tämä ohje on tehty Terminologisen sanaston näkymän mukaisesti.
    2. Julkaisija: Sanaston julkaisija on organisaatio, jonka nimissä sanasto näkyy Sanastot-työkalussa. Vain julkaisijaksi valittuun organisaatioon kuuluvat käyttäjät pääsevät muokkaamaan sanaston käsitteitä. Klikkaa "Lisää organisaatio", jonka jälkeen avautuvassa pop-up-ikkunasta voit valita julkaisijaksi organisaation. Voit valita julkaisijaksi vain sellaisen organisaation, johon sinulla itselläsi on käyttöoikeus.
    3. Luokitus: Sanastolle täytyy valita yksi tai useampi luokka, johon sen sisältö luokitellaan. Yhteentoimivuusalustassa tietosisältöjen luokituksena käytetään Julkisten palvelujen luokitusta (lyhemmin palveluluokitusta). Luokituksen avulla sanastoja voi mm. etsiä etusivulla.
    4. Sanaston tila: Uusi sanasto on oletuksena Luonnos-tilassa.
    5. Sanastotyyppi: Kohdassa a tehty valinta näkyy tässä.
    6. Etuliite: Etuliite tarkoittaa järjestelmän sisäistä Curie-tunnistetta, jolla sanasto ja siihen kuuluvat käsitteet merkitään. Etuliite toistuu sanaston ja siihen kuuluvien käsitteiden uri-osoitteissa.  
    7. Nimi: Sanaston nimi, joka näkyy sekä työkalun etusivun hakutuloksissa että sanaston otsikkona. Klikkaamalla "Lisää nimi" voit lisätä nimelle kieliversion. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen nimen. Klikkaamalla kolmea viivaa voit raahata nimet haluamaasi järjestykseen.
    8. Kieli: Sanaston tiedoissa valitaan ne kielet, joilla sanaston sisältöä on tuotettu. Vain sanaston tiedoissa määritellyt kielet ovat valittavissa sanaston ja sen käsitteiden sisällön kieleksi. Kielet näkyvät kaksikirjaimisina ISO 639-1 -kielikoodeina. Kielikoodin voi tarkistaa esim. Fintosta (https://finto.fi/lexvo/fi/). Kielikoodit tukevat myös kielten variantteja, esim. sv-FI (suomenruotsi). Klikkaamalla "Lisää kieli" voi lisätä uuden kielikoodin. Työkalu ehdottaa sopivaa kielikoodia tyhjään kenttään kirjoitettujen merkkien mukaan. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen kielikoodin. Klikkaamalla kolmea viivaa voit raahata kentät haluamaasi järjestykseen. Kielikoodit esiintyvät tässä valitussa järjestyksessä kielivalinnoissa.
    9. Kuvaus: Tarkempi kuvaus sanastosta, joka näkyy selaajille sanaston tiedoissa. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voi poistaa ylimääräisen kuvauksen. Klikkaamalla kolmea viivaa voit raahata kentät haluamaasi järjestykseen.
    10. Nimiavaruus: Kohdassa f valittu etuliite toistuu sanaston nimiavaruudessa.
      Image Removed
  3. Kun olet valmis, klikkaa "Tallenna".

 

Info
Jos olet tuomassa valmista sanastoa CSV-muodossa, yllä oleva osio täytyy täyttää ensin. Sanaston CSV-tuonti tapahtuu vasta, kun sanasto on ensin luotu. Ks. Ohje sanastojen tuontiin

Lue myös

Content by Label
showLabelsfalse
max5
spacesVRKYTI
showSpacefalse
sortmodified
reversetrue
typepage
cqllabel = "kb-how-to-article" and type = "page" and space = "VRKYTI"
labelskb-how-to-article

...

hiddentrue

...