Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Mikäli mikään aiempi koodisto ei sovellu sisällöntuottajan tarpeisiin, tuotetaan uusi koodisto tai koodiston versio tai variantti. Yksittäisenkin koodin muuttaminen valmiista koodistosta merkitsee, että koodistosta syntyy uusi versio tai variantti. 

  • Variantti on jonkin koodiston muokattu versio toiseen käyttötarkoitukseen. Variantissa koodeja voi olla esimerkiksi enemmän tai vähemmän kuin alkuperäisessä koodistossa, jonka variantti se on. Esimerkkejä varianteista ovat  Pääkaupunkiseudun kunnat (variantti Kunnat 2018 -koodistolle) ja 5-vuotisikäryhmät työttömyysturvassa (variantti 1-vuotisikäryhmät koodistolle).
  • Versio on yksittäisen koodiston uusi tai vanha versio. Esim. koodisto "Kunnat 2017" ja "Kunnat 2018" ovat eri koodistoversioita. Niiden voimassaolon alkamis- ja päättymispäivämäärät poikkeavat toisistaan. Tyypillisesti uusi versio korvaa vanhan version. (Tyypillisesti Usein vanha versio jää edelleen talteen, jotta tarvittaessa esimerkiksi tilastoinnissa voidaan tarkistaa tiettynä ajanhetkenä voimassa olleen koodiston tietoja, mutta vanhan version tilakoodi ilmaisee, että se ei enää ole aktiivisessa käytössä.)

...

Yksittäisten koodimäärittelyjen tekeminen

Yksittäisenkin koodin muuttaminen valmiista koodistosta merkitsee, että koodistosta syntyy uusi variantti. Tässä luvussa kuvataan yksittäisen koodin määrittelyprosessi. Kun kaikki koodien määrittelyt on tehty, ne kootaan yhteen koodistoksi, joka lähetetään oman tietoalueen koodistoryhmän käsittelyyn (luku 6). 

...

  1. Löytyykö koodin tietosisällön kuvaamiseen sopiva käsite jossain Sanastot-työkalun sanastossa?
    1. Mikäli sopiva käsite löytyy, se voidaan ottaa koodin määrittelyn pohjaksi. 
      Esimerkki: tarvitaan koodisto, jolla ilmaistaan henkilön äidinkieli. Julkisen hallinnon yhteisestä sanastosta löytyy käsite Äidinkieli, jonka määritelmä on seuraava: kieli, joka on merkitty väestötietojärjestelmään henkilön kieleksi. Lisäksi määritelmässä on huomautus: Yleiskielessä äidinkielellä tarkoitetaan kieltä, jonka henkilö on oppinut ensimmäisenä ja johon hän samaistaa itsensä.
      Mikäli tämä Julkisen hallinnon yhteisen sanaston valmis määritelmä sopii määrittelijöiden käyttötarkoitukseen, siihen voidaan viitata koodin kuvauksessa voidaan viitata tämän käsitteen määritelmään
    2. Mikäli sopivaa aiemmin määriteltyä käsitettä ei löydy, sisällöntuottaja määrittelee koodin itse ilman käsiteviittaustaviittausta sanaston käsitteeseen.
      Esimerkki: halutaan määritellä koodisto eri ajoneuvoille, mutta mopoauto-käsitettä ei löydy sanastoista. Sisällöntuottaja voi 
      • joko ehdottaa lisättäväksi mopoauto-käsitteen (johonkin tieliikenne)sanastoon ja tässä yhteydessä antaa oman ehdotuksensa määritelmästä
      • tai suoraan tekee vain oman määritelmänsä koodille (koodin kuvauksessa ei ole viittausta mihinkään sanastoon)
  2. Koodin kuvaukseen lisätään muut tarvittavat metatiedot (voimassaolo aika, viittaukset kansainvälisiin referenssikoodistoihin, mikäli näitä on ymsTäydennetään koodin kuvaus muilla tarvittavilla metatiedoilla (esimerkiksi viittaukset kansainvälisiin referenssikoodistoihin ym.).
  3. Kun halutut kaikki koodit/koodiarvot on määritelty edellä kuvatulla tavalla, määritellyt koodit (1 - n kpl) kootaan yhteen koodistoksi. on määritelty tällä tavalla ja koodisto on sisällöntuottajan mielestä valmis, hän merkitsee koodiston tilaksi "Odottaa hyväksyntää".  
  4. Yhteentoimivuusalustan tuki saa tiedon koodiston valmistumisesta ja käy läpi sen läpi. Se tarkistaa, onko koodiston kuvaus laadittu ohjeiden ja linjausten mukaisesti.
    1. Mikäli koodisto on muodollisesti oikein laadittu, se siirtyy hyväksymiskäsittelyyn
    2. Mikäli koodiston määrittelyssä on korjattavaa, se lähetetään takaisin laatijalleen korjausohjeiden kera, ja koodiston määrittelyprosessi käynnistyy alusta.
  5. Hyväksymiskäsittelyssä Yhteentoimivuusalustan tuki arvioi, voidaanko koodisto hyväksyä sellaisenaan, vai onko se vielä lähetettävä Ydinkoodistoryhmän arvioitavaksi. Yhteentoimivuusalustan tuki 
    1. joko hyväksyy koodiston itse (tavallisesti silloin, kun on kyse jo vakiintuneesta ja laajasti käytössä olevasta koodistosta), muuttaa koodiston tilaksi "Voimassa oleva" 
    käy läpi tämän koodiston ja
    1. joko hyväksyy sen itse ja lähettää tästä hyväksynnästä tiedon sisällöntuottajalle tai 
    2. harkintansa mukaan lähettää sen Ydinkoodistoryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6

6 Ydinkoodistoryhmän (YKR) käsittely

 

Koko julkishallinnon yhteinen ydinkoodistotyöryhmä ydinkoodistoryhmä YKR koordinoi kokonaisuutta ja käy läpi sille hyväksyttäväksi toimitetut koodistoehdotukset.

  1. Aluksi YKR tarkistaa onko koodiston kuvaus ohjeiden ja linjausten mukainen.
  2. KTR tarkistaa ensimmäiseksi, mikä on ehdotetulle koodistolle soveltuvin tietoalue.
    1. Mikäli koodisto on lähetetty käsittelyyn esimerkiksi tietoalueelta A, mutta se tietosisältönsä perusteella sopii paremmin tietoalueelle B, KTR lähettää koodistoehdotuksen saatetietoineen tietoalueelle B, ja jossa sen käsittely alkaa uudelleen -> siirry lukuun 6
    2. Mikäli KTR on sitä mieltä, että koodistoehdotuksella ei ole yleisempää käyttöä sen enempää koko julkisessa hallinnossa kuin millään tietoalueellakaan, se lähettää koodiston kommenttikierrokselle. -> siirry kohtaan KTR-5
  3. Mikäli KTR katsoo, että koodistomäärittelyjen läpikäynti on sen vastuulla, se tarkistaa, onko koodiston kuvaus laadittu ohjeiden ja linjausten mukaisesti.
      Mikäli koodisto on muodollisesti oikein laadittu, se lähetetään kommenttikierrokselle -> siirry kohtaan  KTR-5
    1. Mikäli koodiston määrittelyssä on korjattavaa, se lähetetään takaisin laatijalleen korjausohjeiden kera, ja koodiston määrittelyprosessi käynnistyy alusta -> katso edellä luku 3.
    Kun KTR
  4. YKR arvioi, että koodiston käyttöalueena on koko julkishallinto, se ottaa sen omalle vastuulleen eli yleistää koodiston määritelmineen osaksi julkisen hallinnon yhteisiä koodistoja.
    1. Mikäli koodisto tietosisältönsä puolesta kelpaa sellaisenaan, se hyväksytään -> siirry kohtaan KTR-5
    Tarvittaessa KTR muokkaa koodiston määrittelyä niin, että se soveltuu paremmin koko julkishallinnon käyttöönkannattaako koodisto ottaa koko julkishallinnon yhteiseen käyttöön (käyttöalue = koko julkishallinto). Mikäli näin on, arvioidaan seuraavaksi, tarvitseeko koodiston tai sen yksittäisen koodin tietoja vielä muokata ennen kuin koodisto on valmis julkaistavaksi. Ydinkoodistoryhmä tekee tarvittavat muokkaukset
  5. Koodisto lähetetään kommenttikierrokselle.
    Saatujen kommenttien perusteella KTR perusteella YKR tekee mahdollisesti tarvittavat muutokset koodistoon. 
  6. KTR hyväksyy koodiston YKR hyväksyy koodiston ja muuttaa sen tilaksi ”voimassa oleva”. 
  7. Mikäli kyseessä on sisällöntuottajan tai tietoalueen koodisto, sen hyväksymisestä ilmoitetaan asianomaiselle sisällöstä vastaavalle organisaatiolle ja KTR:n käsittely päättyy tähän.
    Mikäli kyseessä on julkishallinnon keskeisiin koodistoihin otettava kuuluva koodisto, KTR ilmoittaa sisällöntuottajaorganisaatiolle, että koodisto on hyväksytty muokatussa muodossa  Jatkossa KTR vastaa tämän koodiston ylläpidostaSisällöntuottajalle lähetetään ilmoitus koodiston hyväksymisestä.