Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Yleensä sisällöntuottajilla on jo valmis koodisto, joka halutaan tuoda Koodistot-työkaluun, mutta koodistoon ehkä halutaan tehdä muokkauksia ja täydennyksiä ennen kuin se julkaistaan Yhteentoimivuusalustalla. Tai usean organisaation yhteenliittymä voi haluta yhdenmukaistaa (harmonisoida) aineistojaan ennen kuin niitä tuodaan Koodistot-työkaluun. Tässä tapauksessa koodistojen sisällön määrittelyyn voidaan tarvita apua ennen kuin koodistot teknisesti siirretään viedään ja tallennetaan Koodistot-työkaluun. Tai valmista koodistoa ei ehkä koodistoja ei vielä ole valmiina, mutta vaan Koodistot-työkalua halutaan käyttää koodiston luonnosten jakelun ja kommentoinnin apuna.

...

Vuonna 2018 VRK järjestää Yhteentoimivuusalustan ja sen työvälineiden käytöstä koulutusta ja tukee käyttäjiä alustan käytössä, erityisesti teknisissä ongelmissa. Tarvittaessa Yhteentoimivuusalustan tuki auttaa sisällöntuottajaa löytämään sopivia koodistomäärittelyjen osaajia (mm. kuvaa, minkä tyyppistä osaamista näiltä edellytetään).

...

Tarvittaessa myös VRK:n asiantuntijoita voi osallistua mallinnussessioon, sisällöntuottajien itsensä lisäksi. On tärkeää varmistaa määrittelyjen yhdenmukaisuus aiempien koodistojen ja koodistojen määrittelyn periaatteiden kanssakanssa ja Yhteentoimivuusalustan tietojen uudelleenkäyttöperiaatteen mukaisesti. Laajoja koodistoja määriteltäessä on aiheellista sopia välitarkistuspisteitä asiantuntijoiden kanssa, jotta voidaan varmistaa työn eteneminen sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Yhteentoimivuusmenetelmän mukaisessa määrittelytyössä pyritään hyödyntämään (uudelleenkäyttämään) aiemmin määriteltyjä koodistoja mahdollisimman paljon. Näin samoja tietomäärityksiä ei tarvitse tehdä moneen kertaan, vaan voidaan tehdä viittauksia jo aiemmin tehtyihin koodistoihin. Ensimmäinen vaihe siis on tarkistaa, onko jossain jo aiemmin tehty omaan käyttötarpeeseen sopiva koodisto ja hyödyntää sitä sellaisenaan.

Mikäli mikään aiempi koodisto ei sovellu sisällöntuottajan tarpeisiin, tuotetaan uusi koodisto tai koodiston versio tai variantti.

  • Mikäli täsmälleen omaan tarpeeseen sopivaa koodistoa ei löydy, tarkistetaan, voidaanko jo olemassa olevasta koodistosta hyödyntää jotain osuutta, jolloin tarvitsee määritellä vain siitä puuttuvat osuudet. Tällöin siis tuotetaan olemassaolevasta koodistosta uusi variantti. Koodistojen osalta on muistettava, että yksikin muutos tekee koodistosta variantin, jotta eri koodistojen eheys voidaan varmistaa. Vaikka jokin koodisto poistettaisiin aktiivisesta käytöstä - esimerkiksi koska tästä samasta koodistosta on tuotettu uusi versio - jätetään myös koodiston vanha versio referenssisyistä saataville. (Joskin sen tilakoodi muutetaan

Mikäli mikään aiempi koodisto ei sovellu sisällöntuottajan tarpeisiin, tuotetaan uusi koodisto.

 

 Kun halutut koodit/koodiarvot on määritelty seuraavassa luvussa kuvatulla tavalla, määritellyt koodit (1 - n kpl) kootaan yhteen koodistoksi. Yhteentoimivuusalustan tuki käy läpi tämän koodiston ja tarvittaessa lähettää sen Ydinkoodistoryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6

Yksittäisten koodimäärittelyjen tekeminen

...

  1. Löytyykö koodin tietosisällön kuvaamiseen sopiva käsite jossain Sanastot-työkalun sanastossa?
    1. Mikäli sopiva käsite löytyy, se voidaan ottaa koodin määrittelyn pohjaksi. 
      Esimerkki: Julkisen hallinnon yhteisestä sanastosta löytyy käsite Äidinkieli, jonka määritelmä on seuraava: kieli, joka on merkitty väestötietojärjestelmään henkilön kieleksi. Lisäksi määritelmässä on huomautus: Yleiskielessä äidinkielellä tarkoitetaan kieltä, jonka henkilö on oppinut ensimmäisenä ja johon hän samaistaa itsensä.
      Mikäli tämä Julkisen hallinnon yhteisen sanaston määritelmä sopii määrittelijöiden käyttötarkoitukseen, koodin kuvauksessa voidaan viitata tämän käsitteen määritelmään. 
    2. Mikäli sopivaa aiemmin määriteltyä käsitettä ei löydy, sisällöntuottaja määrittelee koodin itse ilman käsiteviittausta
  2. Täydennetään koodin kuvaus muilla tarvittavilla metatiedoilla (esimerkiksi viittaukset kansainvälisiin referenssikoodistoihin ym.).
  3. Kun kaikki koodimäärittelyt ovat valmiina, lähetetään niistä koostuva koodisto oman tietoalueen koodistotyöryhmän käsittelyyn (luku 6). halutut koodit/koodiarvot on määritelty edellä kuvatulla tavalla, määritellyt koodit (1 - n kpl) kootaan yhteen koodistoksi.
    Yhteentoimivuusalustan tuki käy läpi tämän koodiston ja
    1. joko hyväksyy sen itse ja lähettää tästä hyväksynnästä tiedon sisällöntuottajalle tai 
    2. harkintansa mukaan lähettää sen Ydinkoodistoryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6

6 Ydinkoodistoryhmän (YKR) käsittely

...