Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Yksittäisten koodimäärittelyjen tekeminen

Yksittäisenkin koodin muuttaminen valmiista koodistosta merkitsee, että koodistosta syntyy uusi variantti. Tässä luvussa kuvataan yksittäisen koodin määrittelyprosessi. Kun kaikki koodien määrittelyt on tehty, ne kootaan yhteen koodistoksi, joka lähetetään oman tietoalueen koodistoryhmän käsittelyyn (luku 6). 

Koodin Jokaisen koodin määrittelyssä toistuvat seuraavat vaiheet:

  1. Onko käsitteelle jo olemassa sopiva määrittely Löytyykö koodin tietosisällön kuvaamiseen sopiva käsite jossain Sanastot-työkalun sanastossa.?
    1. Mikäli sopiva käsite löytyy ja sen määritelmä vastaa täysin omaa tarvetta, riittää, että koodin määritelmässä viitataan kyseiseen käsitemääritelmään -> , se voidaan ottaa koodin määrittelyn pohjaksi. siirry kohtaan 3
      Esimerkki: Julkisen hallinnon yhteisestä sanastosta löytyy käsite HenkilöÄidinkieli, jonka määritelmä on seuraava: toimijakieli, joka on ihminen. on merkitty väestötietojärjestelmään henkilön kieleksi. Lisäksi määritelmässä on huomautus: Yleiskielessä äidinkielellä tarkoitetaan kieltä, jonka henkilö on oppinut ensimmäisenä ja johon hän samaistaa itsensä.
      Mikäli tämä Julkisen hallinnon yhteisen sanaston määritelmä sopii määrittelijöiden käyttötarkoitukseen, koodin kuvauksessa voidaan viitata suoraan kyseisen sanaston käsitteeseen. Mikäli käsitteen määritelmä ei suoraan sellaisenaan sovellu, voidaan sen pohjalta laatia oma, tarkennettu määritelmä. Lisätään määritelmään viittaus lähdekäsitteeseen -> siirry kohtaan 3
      Esimerkki: Halutaan määritellä käsite palvelunantaja. Se on Julkisen hallinnon yhteisen sanastossa on määritelty seuraavasti: toimija, joka järjestää, tuottaa tai toteuttaa palveluja. Mikäli tämä käsite sosiaalihuollossa halutaan tarkentaa, se voidaan sosiaalihuollon näkökulmasta määritellä tarkemmin (toimija, joka järjestää, tuottaa tai toteuttaa sosiaalipalveluja, terveyspalveluja tai sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisiä palveluja) ja viitataan käsitteen kuvauksessa, että se on tarkennettu Julkisen hallinnon yhteisen sanaston palvelunantaja-käsitteestä.tämän käsitteen määritelmään. 
    2. Mikäli sopivaa aiemmin määriteltyä käsitettä ei löydy, sisällöntuottaja
    tekee käsitteelle tarvitsemansa määritelmän itse. 
    1. Esimerkki: Sisällöntuottaja toteaa, ettei mopoautolle löydy yleistä määritelmää, ja tekee määritelmän itse (esim. kevyt nelipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo). 
  2. Lisätään näin saatu määritelmä työn alla olevaan sanastoon.
    1. määrittelee koodin itse ilman käsiteviittausta
  3. Täydennetään koodin kuvaus muilla tarvittavilla metatiedoilla (esimerkiksi viittaukset kansainvälisiin referenssikoodistoihin ym.).
  4. Kun kaikki koodimäärittelyt Kun kaikki käsitemäärittelyt ovat valmiina, lähetetään niistä koostuva sanasto koodisto oman tietoalueen sanastotyöryhmän koodistotyöryhmän käsittelyyn (luku 6). 

6 Tietoalueen koodistotyöryhmän (TA-KTR) käsittely

...