Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Huom. Selkeyden vuoksi tässä vuokaaviokuvauksessa ei ole mukana koodiston hylkäämistä eikä prosessin keskeytymistä tai päättymistä. (Sisällöntuottaja voi tarvittaessa keskeyttää prosessin missä vaiheessa tahansa.)

Käyttöoikeudet

Mikäli organisaatio haluaa tuoda koodistonsa Yhteentoimivuusalustalle, mutta ei vielä ole rekisteröitynyt sisällöntuottajaksi eli Yhteentoimivuusalustan käyttäjäksi, on sen ensimmäiseksi haettava alustan käyttöoikeutta VRK:lta. 

...

Kun sisällöntuottajaorganisaatiolla on sanastoasiantuntija (terminologi tai vastaava osaaja) koodistojen määrittelyn asiantuntija käytettävissään, varsinainen sanastotyö määrittelytyö alkaa aihealueen eli substanssin asiantuntijoiden nimeämisellä. Nämä asiantuntijat kootaan yhteiseen määrittelysessioon. Määrittelysessioita pidetään tarvittaessa useampikin, eli niin monta kuin tarvitaan sanaston koodiston ja siihen sisältyvien käsitemäärittelyjen koodi(arvoj)en tuottamiseen.

Tarvittaessa myös Osaamiskeskuksen ja tietoalueen sanastotyöryhmän koodistotyöryhmän asiantuntijoita voi osallistua mallinnussessioon, sisällöntuottajaorganisaation itsensä lisäksi. On tärkeää varmistaa sanastotyön määrittelytyön yhdenmukaisuus tietoalueen aiempien sanastomääritysten koodistojen ja terminologisen sanastotyön koodistojen määrittelyn periaatteiden kanssa. Laajempia sanastoja Laajoja koodistoja määriteltäessä on aiheellista sopia välitarkistuspisteitä tietoalueen asiantuntijoiden kanssa, jotta voidaan varmistaa työn eteneminen sovittujen periaatteiden mukaisesti.

Sisällöntuottajaorganisaation määrittelysessioissa tehdään joko kokonaisten sanastojen määrittelyjä tai (osana jo olemassa olevaa sanastoa) yksittäisten käsitteiden määrittelyjä tai määrittelyjen tarkennuksia. Yhteentoimivuusmenetelmän mukaisessa määrittelytyössä pyritään hyödyntämään (uudelleenkäyttämään) aiemmin määriteltyjä sanastoja koodistoja mahdollisimman paljon. Näin samoja tietomäärityksiä ei tarvitse tehdä moneen kertaan, vaan voidaan tehdä viittauksia jo aiemmin tehtyihin sanastoihin ja näiden käsitteisiin.

Sanastotyökalu tukee monikielisten määrittelyjen tekemistä. Sisällöntuottaja vastaa mahdollisesti tarvittavasta käännöstyöstä.

koodistoihin. Ensimmäinen vaihe siis on tarkistaa, onko jossain jo aiemmin tehty omaan käyttötarpeeseen sopiva koodisto ja hyödyntää sitä sellaisenaan. Mikäli täsmälleen omaan tarpeeseen sopivaa koodistoa ei löydy, tarkistetaan, voidaanko jo olemassa olevasta koodistosta hyödyntää jotain osuutta, jolloin tarvitsee määritellä vain siitä puuttuvat osuudet. Tällöin siis tuotetaan olemassaolevasta koodistosta uusi variantti. Koodistojen osalta on muistettava, että yksikin muutos tekee koodistosta variantin, jotta eri koodistojen eheys voidaan varmistaa. Vaikka jokin koodisto poistettaisiin aktiivisesta käytöstä - esimerkiksi koska tästä samasta koodistosta on tuotettu uusi versio - jätetään myös koodiston vanha versio referenssisyistä saataville.

Mikäli aiemman koodiston pohjalta tuotetaan uusi koodisto, tätä uutta koodistoa sanotaan var

Yleisellä tasolla sanastotyön periaatteita on kuvattu muun muassa Sanastokeskuksen sivuilla, joten tässä keskitytään yhteentoimivuusmenetelmän periaatteisiin (katso esimerkiksi http://www.tsk.fi/tsk/fi/k%C3%A4yt%C3%A4nn%C3%B6n_ohjeita_sanastoty%C3%B6n_eri_vaiheisiin-340.html). 

Kun haluttujen käsitteiden määrittely on tehty seuraavassa luvussa  kuvatulla tavalla, määritellyt käsitteet (1 - n kpl) kootaan yhteen sanastoksi, joka lähetetään tietoalueen sanastotyöryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6

...