Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tässä dokumentissa on kuvattu myös periaatteet, joilla tietoalueet osallistuvat koodistomäärittelyjen hyväksymiseen. Mikäli tietoaluetta ei vielä ole perustettu/tietoalueen koodistotyöryhmä ei vielä ole toiminnassa, sen vastuulla olevan koodistojen arvioinnin ja hyväksynnän hoitaa toistaiseksi Osaamiskeskus (VRKvuoden 2018 aikana VRK:n YTI-tiimi)

 

Alla koodistomäärittelyjen kuvausprosessi kokonaisuudessaan

...

Mikäli sisällöntuottajaorganisaatiolla ei ole kokemusta Koodistot-työkalun käytöstä, sen kannattaa ottaa yhteyttä Osaamiskeskukseen VRK:n YTI-tiimiin ja pyytää tukea koodistojen määrittelyyn.

Osaamiskeskus Vuonna 2018 VRK:n YTI-tiimi järjestää Yhteentoimivuusalustan ja sen työvälineiden käytöstä koulutusta ja tukee käyttäjiä alustan käytössä, erityisesti teknisissä ongelmissa. Se myös koordinoi Yhteentoimivuusalustan soveltamista eri tietoalueilla ja tukee niiden välistä yhteistyötä. Tarvittaessa Osaamiskeskus YTI-tiimi auttaa sisällöntuottajaa löytämään sopivia koodistomäärittelyjen osaajia (mm. kuvaa, minkä tyyppistä osaamista näiltä edellytetään).

...

  • Käynnistysvaiheessa vuonna 2018 osaamiskeskus YTI-tiimi järjestää tukea itse koodistojen määrittelyyn, mutta jatkossa opastus ja tuki siirtyy enemmän tietoalueiden vastuulle.

Tarvittaessa osaamiskeskus YTI-tiimi ottaa yhteyttä asianomaiseen koodistotyöryhmään, jonka tehtävänä on tarjota apua omaan tietoalueeseensa kuuluville toimijoille. Tällaisen koodistotyöryhmän tehtävänä on pitää huolta siitä, että eri toimijat tuottavat tietoalueelle yhdenmukaisia kuvauksia yhteentoimivuusmenetelmän ja koodistojen määrittelyperiaatteiden mukaisesti.

  • Osaamiskeskuksen YTI-tiimin keskeisiä tehtäviä on eri tietoalueiden tekemän työn koordinointi, jotta koodistojen määrittely eri tietoalueilla tehdään yhdenmukaisten periaatteiden mukaisesti ja vältetään päällekkäistä työtä.

...

Kun sisällöntuottajaorganisaatiolla on koodistojen määrittelyn asiantuntija käytettävissään, varsinainen määrittelytyö alkaa aihealueen eli substanssin asiantuntijoiden nimeämisellä. Nämä asiantuntijat kootaan yhteiseen määrittelysessioon. Määrittelysessioita pidetään tarvittaessa useampikin, eli niin monta kuin tarvitaan koodiston ja siihen sisältyvien koodi(arvoj)en tuottamiseen.

Tarvittaessa myös Osaamiskeskuksen YTI-tiimin ja tietoalueen koodistotyöryhmän asiantuntijoita voi osallistua mallinnussessioon, sisällöntuottajaorganisaation itsensä lisäksi. On tärkeää varmistaa määrittelytyön yhdenmukaisuus tietoalueen aiempien koodistojen ja koodistojen määrittelyn periaatteiden kanssa. Laajoja koodistoja määriteltäessä on aiheellista sopia välitarkistuspisteitä tietoalueen asiantuntijoiden kanssa, jotta voidaan varmistaa työn eteneminen sovittujen periaatteiden mukaisesti.

...