Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Käyttöoikeudet saatuaan sisällöntuottajaorganisaatio pääsee tuottamaan sisältöjä Koodistot-työkalulla, mutta halutessaan myös muilla Yhteentoimivuusalustan työkaluilla (Tietomallit ja Sanastot).

 

Koodistojen määrittelyosaamisen hankkiminen

Yleensä sisällöntuottajilla on jo valmis koodisto, joka halutaan tuoda Koodistot-työkaluun. Koodistoon voi tehdä myös , mutta koodistoon ehkä halutaan tehdä muokkauksia ja täydennyksiä ennen kuin se julkaistaan Yhteentoimivuusalustalla. Usean Tai usean organisaation yhteenliittymä voi haluta myös yhdenmukaistaa (harmonisoida) aineistojaan ennen kuin niitä tuodaan Koodistot-työkaluun. Tässä tapauksessa koodistojen sisällön määrittelyyn voidaan tarvita apua ennen kuin koodistot teknisesti viedään ja tallennetaan Koodistot-työkaluun. Tai valmista koodistoa ei ehkä vielä ole, vaan Koodistot-työkalua halutaan käyttää koodiston luonnosten jakelun ja kommentoinnin apuna.

Mikäli sisällöntuottajaorganisaatiolla ei ole kokemusta koodistojen määrittelystä tai Koodistot-työkalun käytöstä, sen kannattaa ottaa yhteyttä ja pyytää tukea opastusta VRK:n Yhteentoimivuusalustan tuelta.Vuonna 2018 VRK järjestää Yhteentoimivuusalustan ja sen työvälineiden käytöstä koulutusta ja tukee käyttäjiä alustan käytössä, erityisesti teknisissä ongelmissa

  • Tarvittaessa Yhteentoimivuusalustan tuki auttaa sisällöntuottajaa löytämään sopivia koodistotyön osaajia (mm. kuvaa, minkä tyyppistä osaamista näiltä edellytetään).
  • Yhteentoimivuusalustan tuki auttaa käyttäjiä Koodistot-työkalun käyttöönotossa ja antaa teknistä tukea sen käytössä.

Eri tietoalueille (domain) nimetään koodistotyöryhmiä (intressiryhmiä), joiden tehtävänä on tukea oman aihealueensa koodistojen tekemistä ja oman tietoalueensa organisaatioiden yhteistyötä. Koodistotyön opastus ja tuki siirtyy enemmän tietoalueiden vastuulle, kun ne ovat saaneet toimintansa käyntiin.

  • Koodistotyöryhmän tehtävänä on pitää huolta siitä, että eri toimijat tuottavat tietoalueelle koodistoja yhteentoimivuusmenetelmän mukaisesti (ns. sisältötyön tuki).


Koodistomäärittelyjen käynnistäminen

Kun sisällöntuottajaorganisaatiolla on koodistojen määrittelyn asiantuntija käytettävissään, varsinainen määrittelytyö alkaa aihealueen eli substanssin asiantuntijoiden nimeämisellä. Nämä asiantuntijat kootaan yhteiseen määrittelysessioon, joissa yhdessä kuvataan koodiston ja siihen kuuluvien koodien ominaisuudet. Määrittelysessioita pidetään tarvittaessa useampikin, eli niin monta kuin tarvitaan koodiston ja siihen sisältyvien koodi(arvoj)en tuottamiseen.

...