Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Yhteentoimivuusmenetelmän mukaisessa määrittelytyössä pyritään hyödyntämään (uudelleenkäyttämään) aiemmin määriteltyjä koodistoja mahdollisimman paljon. Näin samoja tietomäärityksiä ei tarvitse tehdä moneen kertaan, vaan voidaan tehdä viittauksia jo aiemmin tehtyihin koodistoihin. Ensimmäinen vaihe siis on tarkistaa, onko jossain jo aiemmin tehty omaan käyttötarpeeseen sopiva koodisto ja hyödyntää sitä sellaisenaan.

Mikäli mikään aiempi koodisto ei sovellu sisällöntuottajan tarpeisiin, tuotetaan uusi koodisto tai uusi koodiston versio. Yksittäisenkin koodin muuttaminen valmiista koodistosta merkitsee, että koodistosta syntyy uusi versio. 

 

Jos sopivaa aiempaa koodistoa ei ole, niin riittääkö entisen oman koodiston päivittäminen? Mikäli tämä sopii, sisällöntuottaja tekee omasta koodistostaan uuden version.

  • Versio on
  • Variantti on jonkin koodiston muokattu versio toiseen käyttötarkoitukseen. Variantissa koodeja voi olla esimerkiksi enemmän tai vähemmän kuin alkuperäisessä koodistossa, jonka variantti se on. Esimerkkejä varianteista ovat Pääkaupunkiseudun kunnat (variantti Kunnat 2018 -koodistolle) ja 5-vuotisikäryhmät työttömyysturvassa (variantti 1-vuotisikäryhmät-koodistolle).
  • Versio on yksittäisen koodiston uusi tai vanha versio. Esim. koodisto "Kunnat 2017" ja "Kunnat 2018" ovat eri koodistoversioita. Niiden voimassaolon alkamis- ja päättymispäivämäärät poikkeavat toisistaan. Tyypillisesti uusi versio korvaa vanhan version. (Vanha versio jää edelleen talteen, jotta esimerkiksi tilastoinnissa voidaan tarkistaa tiettynä ajanhetkenä voimassa olleen koodiston tietoja, mutta vanhan version tilakoodi ilmaisee, että se ei enää ole aktiivisessa käytössä. Periaatteessa Koodistot-työkalusta ei koskaan poisteta kerran Voimassa oleva -tilassa ollutta koodistoa.)
  • Yksittäisenkin koodin muuttaminen valmiista koodistosta merkitsee, että koodistosta syntyy uusi versio.

Mikäli Koodistot-työkalusta löytyy lähes tarvetta vastaava koodisto, sisällöntuottaja voi tehdä tämän aiemman koodiston pohjalta uuden koodiston eli variantin. 

  • Variantti on jonkin koodiston muokattu versio toiseen käyttötarkoitukseen. Variantissa koodeja voi olla esimerkiksi enemmän tai vähemmän kuin alkuperäisessä koodistossa, jonka variantti se on. Esimerkkejä varianteista ovat Pääkaupunkiseudun kunnat (variantti Kunnat 2018 -koodistolle) ja 5-vuotisikäryhmät työttömyysturvassa (variantti 1-vuotisikäryhmät-koodistolle).

Mikäli mikään aiempi koodisto ei sovellu sisällöntuottajan tarpeisiin, tuotetaan kokonaan uusi koodisto koodeineen ja koodiarvoineen. Tarvittaessa koodin ja/tai koodiston nimi voidaan linkittää sopivaan Sanastot-työkalun käsitteeseen. Ja jos tarvittava käsite puuttuu, sen voi ehdottaa lisättäväksi sanastoon

  • Esimerkiksi liikennevälineiden koodistosta voi puuttua mopoauton koodi. Jos sanastosta löytyy tätä vastaava käsite, sen voi linkittää koodiin. Tai jos käsitettä ei ole sanastossa, sisällöntuottaja voi tehdä ehdotuksen lisätä tämä käsite (johonkin tieliikenne)sanastoon ja ehdottaa myös käsitteelle määritelmää.

Kun koodisto on valmis hyväksyttäväksi, sen tilaksi muutetaan Odottaa hyväksyntää

Seuraavassa luvussa kuvataan prosessi yksittäisen koodin määrittelemiseksi. Prosessia toistetaan, kunnes kaikki halutut koodit on kuvattu, jolloin ne yhdessä muodostavat koodiston.

...