Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

  • Koodistotyöryhmän tehtävänä on pitää huolta siitä, että eri toimijat tuottavat tietoalueelle koodistoja yhteentoimivuusmenetelmän mukaisesti (ns. sisältötyön tuki).

Koodistomäärittelyjen

...

tekeminen

Yhteentoimivuusalustassa koodistot on kytketty johonkin rekisteriin: rekisteri on looginen kokonaisuus, joka sisältää tiettyyn asiayhteyteen liittyviä koodistoja.  Ensimmäiseksi sisällöntuottaja tarkistaa, onko Koodistot-työkalussa jo olemassa sopiva rekisteri. Mikäli sopivaa rekisteriä ei löydy, sisällöntuottajan pitää pyytää Yhteentoimivuusalustan tukea perustamaan uusi rekisteri.

...

Tämän jälkeen Yhteentoimivuusalustan tuki arvioi, onko koodisto teknisesti valmis eli tehty Yhteentoimivuusalustan ohjeiden ja linjausten mukaisesti.

  • Mikäli kaikki on kunnossa, koodisto lisätään Ydinkoodistoryhmän työjonoon. 
  • Mikäli koodistossa on jotain korjattavaa, Yhteentoimivuusalustan tuki muuttaa koodiston takaisin tilaan Luonnos ja ottaa yhteyttä sisällöntuottajaan, jotta tämä voi tehdä tarvittavat korjaukset. Kun ne on tehty, sisällöntuottaja palauttaa koodiston taas takaisin käsittelyyn vaihtamalla tilaksi Odottaa hyväksyntää.

...

  1. Aluksi YKR tarkistaa onko koodiston kuvaus ohjeiden ja linjausten mukainen.
    1. Mikäli koodiston määrittelyssä on korjattavaa, se lähetetään takaisin laatijalleen korjausohjeiden kera, ja koodiston määrittelyprosessi käynnistyy alusta -> katso edellä luku 3.
  2. YKR arvioi, kannattaako koodisto ottaa koko julkishallinnon yhteiseen käyttöön (käyttöalue = koko julkishallinto). Mikäli näin on, arvioidaan seuraavaksi, tarvitseeko koodiston tai sen yksittäisen koodin tietoja vielä muokata ennen kuin koodisto on valmis julkaistavaksi. Ydinkoodistoryhmä tekee tarvittavat muokkaukset. 
  3. Koodisto lähetetään kommenttikierrokselle. 
    Saatujen kommenttien perusteella YKR tekee mahdollisesti tarvittavat muutokset koodistoon. 
  4. YKR hyväksyy koodiston ja muuttaa sen tilaksi ”Voimassa oleva”. 
  5. Sisällöntuottajalle lähetetään ilmoitus koodiston hyväksymisestä.

Yksittäisten koodimäärittelyjen tekeminen

Tässä luvussa kuvataan yksittäisen koodin määrittelyprosessi. Kun kaikki koodien määrittelyt on tehty, ne kootaan yhteen koodistoksi, joka lähetetään ydinkoodistoryhmän käsittelyyn (luku 6). 

Koodin määrittelyssä toistuvat seuraavat vaiheet:

  1. Löytyykö koodin tietosisällön kuvaamiseen sopiva käsite jossain Sanastot-työkalun sanastossa?
  2. Mikäli sopiva käsite löytyy, se voidaan ottaa koodin määrittelyn pohjaksi. 
    Esimerkki: tarvitaan koodisto, jolla ilmaistaan henkilön äidinkieli. Julkisen hallinnon yhteisestä sanastosta löytyy käsite Äidinkieli, jonka määritelmä on seuraava: kieli, joka on merkitty väestötietojärjestelmään henkilön kieleksi.
    Mikäli tämä valmis määritelmä sopii määrittelijöiden käyttötarkoitukseen, siihen voidaan viitata koodin kuvauksessa. 
  3. Mikäli sopivaa aiemmin määriteltyä käsitettä ei löydy, sisällöntuottaja määrittelee koodin itse ilman viittausta sanaston käsitteeseen.
    Esimerkki: halutaan määritellä koodisto eri ajoneuvoille, mutta mopoauto-käsitettä ei löydy sanastoista. Sisällöntuottaja voi 
    • joko ehdottaa lisättäväksi mopoauto-käsitteen (johonkin tieliikenne)sanastoon ja tässä yhteydessä antaa oman ehdotuksensa määritelmästä
    • tai suoraan tekee vain oman määritelmänsä koodille (koodin kuvauksessa ei ole viittausta mihinkään sanastoon)
  4. Koodin kuvaukseen lisätään muut tarvittavat metatiedot (voimassaoloaika, viittaukset kansainvälisiin referenssikoodistoihin, mikäli näitä on yms).
  5. Kun kaikki koodit/koodiarvot (1 - n kpl) on määritelty tällä tavalla ja koodisto on sisällöntuottajan mielestä valmis, hän merkitsee koodiston tilaksi "Odottaa hyväksyntää".  
  6. Yhteentoimivuusalustan tuki saa tiedon koodiston valmistumisesta ja käy läpi sen läpi. Se tarkistaa, onko koodiston kuvaus laadittu ohjeiden ja linjausten mukaisesti.
    1. Mikäli koodisto on muodollisesti oikein laadittu, se siirtyy hyväksymiskäsittelyyn
    2. Mikäli koodiston määrittelyssä on korjattavaa, se lähetetään takaisin laatijalleen korjausohjeiden kera, ja koodiston määrittelyprosessi käynnistyy alusta.
  7. Hyväksymiskäsittelyssä Yhteentoimivuusalustan tuki arvioi, voidaanko koodisto hyväksyä sellaisenaan, vai onko se vielä lähetettävä Ydinkoodistoryhmän arvioitavaksi. Yhteentoimivuusalustan tuki 
  8. joko hyväksyy koodiston itse (tavallisesti silloin, kun on kyse jo vakiintuneesta ja laajasti käytössä olevasta koodistosta), muuttaa koodiston tilaksi "Voimassa oleva"  ja lähettää tästä hyväksynnästä tiedon sisällöntuottajalle tai 
  9. harkintansa mukaan lähettää sen Ydinkoodistoryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6