Oikeusministeriön hanke Edunvalvontaa ja edunvalvontavaltuutusta koskevan sääntelyn ajantasaistaminen

https://oikeusministerio.fi/hanke?tunnus=OM102:00/2023

Työryhmän tehtävänä on selvittää ja arvioida, millä tavoin holhoustoimesta annettuun lakiin sisältyvää edunvalvojan toiminnan valvontaa koskevaa sääntelyä voitaisiin tarkistaa siten, että edunvalvonnassa olevien oikeusturva ei heikkene. Lisäksi työryhmän tehtävänä on selvittää edunvalvontavaltuutuksesta annetun lain soveltamisessa ilmenneet lainmuutostarpeet. Hankkeessa tulee ottaa huomioon edunvalvontalainsäädännön tavoite eli haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden suojaaminen.


Keskeisin lainsäädäntömuutoksia (erityisesti holhoustoimilakiin ja lakiin edunvalvontavaltuutuksesta) edellyttävä kehittämiskohde on henkilöä koskevaa edustamiskelpoisuutta koskevan tiedon saaminen holhousasioiden rekisteriin, ja vieläpä rakenteisessa muodossa.

Ratkaistavat ongelmat - henkilöä koskevat asiat

Henkilöä koskevissa asioissa (toisin kuin taloudellisissa asioissa) sähköiseen puolesta-asiointiin liittyy nykylainsäädännössä se ongelma, että edunvalvojan tai edunvalvontavaltuutetun kelpoisuus edustaa päämiestä eli valtuuttajaa, on sovellettavien lainkohtien mukaan toissijaista.

Kelpoisuus on vain asioissa, joiden merkitystä päämies / valtuuttaja ei sillä hetkellä kykene ymmärtämään. Sähköisessä asioinnissa (toisin kuin esim. asioitaessa hoitavan lääkärin kanssa päämiehen / valtuuttajan sairaalavuoteen äärellä), tätä ymmärryskyvyn puutetta on asiointihetkellä mahdotonta  todentaa. 

Erityisesti asiointi, joka sisältää pääsyä päämiehen / valtuuttajan terveystietoihin, huomioon ottaen mm. yleisen tietosuoja-asetuksen erityisiä henkilötietoryhmiä koskevat säännökset, voi olla tässä mielessä ongelmallista. Toisaalta henkilöä koskevissa asioissa voi esiintyä myös sangen harmittomiakin asiointitilanteita ja -tyyppejä, esim. erilaisten palveluiden, toimenpiteiden tai etuuksien pyytämiseen tai hakemiseen liittyen, jolloin nykysäännöstenkin puitteissa voi olla mahdollista edistää sähköisiä asiointimahdollisuuksia.

DVV seuraa lainsäädäntöhanketta aktiivisesti ja arvioi minkälaisia kehittämismahdollisuuksia erityisesti Suomi.fi-valtuuksiin mahdolliset lainsäädäntömuutokset mahdollistaisivat.


  • No labels