Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Tässä ohjeessa käydään läpi Sanastot-työkalun etusivun perustoiminnot.

Sanastot-työkaluun kirjautuneelle käyttäjälle näkyy Lisää sanasto-painike (kohta e), mutta kirjautumattomalle käyttäjälle sitä ei näy. 

Sanaston voi tuoda työkaluun kahdella eri tavalla, mutta kummassakin tapauksessa työkaluun pitää ensin määritellä sanaston perustiedot (katso kuvaus: 3. Uuden sanaston luominen).
Kun sanaston perustiedot on annettu, vaihtoehdot ovat:

...

  1. Sanastot-työkalun etusivu näyttää kirjautumisen jälkeen tältä. Kirjautumattomalle käyttäjälle näkymä on muuten sama, mutta painike "Lisää sanasto" ei näy (kohta e.)



    1. Hakukenttä: Haku kohdistuu toistaiseksi ainoastaan sanastojen nimiin, ei yksittäisiin käsitteisiin. Hakutulokset näkyvät viereisessä kentässä (c).
    2. Rajaus tietoalueen mukaan: Kaikki sanastot kuuluvat jollekin tietoalueelle (siis liittyvät samaan teemaan tai aihepiiriin). Tietoalueen nimeä klikkaamalla voit suodattaa hakutuloksiin (kohta c) näkyviin vain tietyn tietoalueen kuuluvat sanastot. Poistat valinnan klikkaamalla uudestaan samaa nimeä.
    3. Lista kaikista (tai suodatusehdot täyttävistä) sanastoista tulevat tulee näkyviin tähän kenttään.
      Sanastoista näytetään hakutuloksissa nimen lisäksi sen tuottaja/omistaja, tietoalue ja sanaston tila (esim. onko se luonnos vai jo hyväksytty vakiintuneeseen käyttöön). Nimeä klikkaamalla pääsee sisälle itse sanastoon
    4. Suodatus/rajaus organisaatiolla: Jokaisella sanastolla on nimetty sisällöntuottaja. Tästä pudotusvalikosta voit suodattaa näkyviin vain tietyn organisaation omistamat ja julkaisemat sanastot.
    5. Lisää sanasto: Tästä klikkaamalla voit lisätä uuden sanaston. Katso tarkemmat ohjeet kohdasta: 3. Uuden sanaston luominen
    6. Käyttöliittymän kieli: Yläpalkin pudotusvalikosta voit valita käyttöliittymän kielen. Toistaiseksi valittavissa ovat vain suomi (FI) ja englanti (EN).
    7. Valikko: Yläpalkin valikosta löytyy ulos kirjautumisen lisäksi:
      • mahdollisuus siirtyä johonkin toiseen yhteentoimivuusalustan työkaluun
      • kirjautuneen käyttäjän Käyttäjätiedotkäyttäjätiedot, joita ovat mm. nimi, sähköposti ja organisaatiot, joihin käyttäjällä käyttöoikeus (rooli)
      • uuden käyttöoikeuspyynnön hakutoiminto

...