Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tietosisältöä mallintaessa tulee siis ottaa huomioon suhteiden käsitteellinen merkitys. Assosiaation semantiikka kuvataan soveltamisprofiilissa aina luokkakohtaisesti, mika mikä on välttämätöntä eri syntaksien yhteentoimivuuden kannalta. Esimerkiksi henkilön yhteystietoja mallintaessa (Kuva 1) pitää siis määritellä, onko henkilöllä yhteystiedot vai yhteystiedoilla henkilö?  Tässä tapauksessa on määritelty, että Henkilöllä voi olla yksi tai useampi YhteystietoAssosiaatio kuvaa luokkien välistä suhdetta yhden luokan näkökulmasta.


Kuva 1: Esimerkki henkilön yhteystiedoista.

...

Vastaava tietosisältö voidaan kuvata ER-kaavion avulla usealla eri tavalla. Yksisuuntainen yhteystieto assosiaatio tietomallissa tarkoittaa sitä, että Yhteystiedot luokan suhdetta Henkilö luokkaan ei ole määritelty. Jos halutaan määritellä tarkemmin saako samaan yhteystietoon liittyä useampi henkilö, on kuvattava erillinen assosiaatio, esimerkiksi Yhteystiedot -liittyy→ Henkilö. Seuraavassa esimerkissä Seuraavassa fyysisen tason ER-kaaviossa (Kuva 3.) on esitetty kolme eri relaatiokannan toteutustapaa, jotka eroavat toisistaan tietojen toistuvuuden ja viitteiden eheyden suhteen. Jos assosiaatioita ei ole kuvattu erikseen molempiin suuntiin erikseen, voidaan siitä tehdä erilaisia tulkintoja. 

...

Yhteystiedot_2 määrittelee pakollisen viiteavaimen Henkilo2 taulusta, joka tarkoittaa että kyseiseen kantaan voidaan tallentaa henkilöitä joihin ei liity yhteystietoja. Yhdellä henkilöllä voi kuitenkin nyt olla useampi yhteystieto. 

Vaihtoehto 3

Yleensä many-to-many relaatiot kuvataan välitaulujen avulla. Henkilo_3 ja Yhteystiedot_3 välille määritellään välitaulu, jonka avulla voidaan kuvata, mikä yhteystieto kuuluu millekin henkilölle. Tilanteesta riippuen tämä vaihtoehto voi olla soveltuvin. Yksisuuntaisen assosiaation kardinaliteetin perusteella ei voida suoraan tietää pitääkö luokkien välille muodostaa välitaulu. Välitaulu voidaan muodostaa tapauskohtaisesti kun kardinaliteetti on 1..*. Henkilöllä voi tässä tapauksessa olla useampi yhteystieto ja kahdella eri henkilöllä voi olla sama yhteystieto. Tilanteesta riippuen tämä vaihtoehto voi olla soveltuvampi. Soveltamisprofiilissa kuvattu tietomalli ei ota kantaa siihen, miten tieto talletetaan relaatiotietokantaan.

Soveltamisprofiilissa määritelty tietosisältö voidaan siis toteuttaa relaatiokantana eri tavoin. On huomioitava, että tietovarastoa kuvattaessa soveltamisprofiili on ensisijaisesti tietosisällön dokumentaatio, jossa kuvataan tietosisällön semantiikkaa yksittäisten objektien näkökulmasta.  Tietokannan todellista rakennetta vastaava fyysinen ER-kaavio (fyysinen tietomalli) on hyvä tehdä erikseen. Jos soveltamisprofiilissa halutaan määritellä tarkemmin saako samaan yhteystietoon liittyä useampi henkilö, on soveltamisprofiilissa kuvattava erillinen Yhteystiedot -liittyy-(1..*)-> Henkilo -assosiaatio (Kuva 4).


Image Added

Kuva 4. Assosiaatiot molempiin suuntiin

Vastaavassa loogisen tason ER-kaaviossa assosiaatiot voidaan yhdistää yhdeksi kaksisuuntaiseksi assosiaatioksi (Kuva 5).

Image Added

Kuva 5. Assosiaatioiden tulkinta relaatiomallissa


Esimerkkejä tietovaraston tietosisältöä kuvaavista tietomalleista:

...

Rakenteisuus tietomalleissa tarkoittaa käsiteltävien tietojen esittämistä sopivalla tarkkuustasolla. Sopiva rakenteisuuden taso määrittyy tietojärjestelmien käsittelysääntöjen kautta. Tiedot tulee kerätä riittävän tarkalla tasolla, jotta tietoa voidaan käsitellä automaattisesti erilaisissa prosesseissa.

Lisää tähän kuva asiakirjallisen tiedon rakenteisuudesta.

Kuvailevan tiedon käsittelyyn käytetään avuksi myös Rakenteistamattoman tiedon käsittelyyn voidaan käyttää kuvailevia metatietoja ja tiedon tyypittämistä. Asianhallintaprosessissa Esimerkiksi asianhallintaprosessissa käsiteltävän asian tila kuvataan koodiston avulla, jonka tarkoituksena on mahdollistaa asian käsittelyn seuranta asianhallintaprosessissa.