Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Status
colourYellow
titleLuonnos

Table of Contents
excludeLUONNOS


1 Taustaksi

Tällä sivulla kuvataan yhteentoimivuusmenetelmän mukainen tapa toteuttaa sanastojen koodistojen määrittelyjä ja kuvauksia SanastotKoodistot-työkalulla, kun organisaatiolla on tarve hyödyntää tai julkaista tietosisältöjään yli organisaatiorajojen.

Tämä sivusto ei kuvaa SanastotKoodistot-työkalun käyttöä, vaan sen käyttöohje on oma dokumenttinsa.

Tässä dokumentissa on kuvattu myös periaatteet, joilla tietoalueet osallistuvat sanastomäärittelyjen koodistomäärittelyjen hyväksymiseen. Mikäli tietoaluetta ei vielä ole perustettu/tietoalueen sanastotyöryhmä koodistotyöryhmä ei vielä ole toiminnassa, sen vastuulla olevan sanastojen koodistojen arvioinnin ja hyväksynnän hoitaa toistaiseksi Ydinsanastotyöryhmä (YSR) YTI-tiimi

 

Alla sanastomäärittelyjen koodistomäärittelyjen kuvausprosessi kokonaisuudessaanview-file

nameYhteentoimivuusmenetelmä_Sanastot_2018-05-15.pdf
height400


Huom. Selkeyden vuoksi tässä vuokaaviokuvauksessa ei ole mukana sanaston tai käsitteen koodiston hylkäämistä eikä prosessin keskeytymistä tai päättymistä. (Sisällöntuottaja voi tarvittaessa keskeyttää prosessin missä vaiheessa tahansa.)


Käyttöoikeudet

Mikäli organisaatio haluaa tuoda sanastonsa koodistonsa Yhteentoimivuusalustalle, mutta ei vielä ole rekisteröitynyt sisällöntuottajaksi eli Yhteentoimivuusalustan käyttäjäksi, on sen ensimmäiseksi haettava alustan käyttöoikeutta VRK:lta. 

VRK antaa uudelle sisällöntuottajaorganisaatiolle ohjeistuksen Yhteentoimivuusalustan periaatteista ja yhteistyömallista (mm. tietoalueiden ja Ydinsanastotyöryhmän rooli kokonaisuudessa, hyväksymiskäytännöt yms.)

...

Käyttöoikeudet saatuaan sisällöntuottajaorganisaatio pääsee tuottamaan sisältöjä SanastotKoodistot-työkalulla, mutta myös muilla Yhteentoimivuusalustan työkaluilla (Tietomallit ja KoodistotSanastot).

 

Sanastotyön osaamisen hankkiminen

Mikäli sisällöntuottajaorganisaatiolla ei ole kokemusta Sanastot-työkalun käytöstä, sen kannattaa ottaa yhteyttä Osaamiskeskukseen ja pyytää tukea sanastotyöhän eli sanastojen määrittelyyn ja terminologiatyöhön.

...

  • Osaamiskeskuksen keskeisiä tehtäviä on eri tietoalueiden tekemän työn koordinointi, jotta sanastojen määrittely eri tietoalueilla tehdään yhdenmukaisten periaatteiden mukaisesti ja vältetään päällekkäistä työtä.

 

Sanastotyön käynnistäminen

Kun sisällöntuottajaorganisaatiolla on sanastoasiantuntija (terminologi tai vastaava osaaja) käytettävissään, varsinainen sanastotyö alkaa aihealueen eli substanssin asiantuntijoiden nimeämisellä. Nämä asiantuntijat kootaan yhteiseen määrittelysessioon. Määrittelysessioita pidetään tarvittaessa useampikin, eli niin monta kuin tarvitaan sanaston ja siihen sisältyvien käsitemäärittelyjen tuottamiseen.

...

Kun haluttujen käsitteiden määrittely on tehty seuraavassa luvussa  kuvatulla tavalla, määritellyt käsitteet (1 - n kpl) kootaan yhteen sanastoksi, joka lähetetään tietoalueen sanastotyöryhmän käsittelyyn -> katso alla luku 6

Yksittäisten käsitemäärittelyjen tekeminen

Jokaisen käsitteen määrittelyssä toistuvat seuraavat vaiheet:

  1. Käsitteen määrittely alkaa tarkistamalla, onko käsitteelle jo olemassa valmis, sopiva määrittely jossain Sanastot-työkalun sanastossa.
    1. Mikäli sopiva käsite löytyy ja sen määritelmä vastaa täysin omaa tarvetta, riittää, että omaan sanastoon lisätään vain viittaus kyseiseen käsitemääritelmään (vrt. linkitetyssä datassa määritelmää ei kopioida, vaan siihen viitataan) -> siirry kohtaan 3
      Esimerkki: Julkisen hallinnon yhteisestä sanastosta löytyy käsite Henkilö, jonka määritelmä on seuraava: toimija, joka on ihminen. Mikäli tämä Julkisen hallinnon yhteisen sanaston määritelmä sopii määrittelijöiden käyttötarkoitukseen, voidaan viitata suoraan kyseisen sanaston käsitteeseen. 
    2. Mikäli käsitteen määritelmä ei suoraan sellaisenaan sovellu, voidaan sen pohjalta laatia oma, tarkennettu määritelmä. Lisätään määritelmään viittaus lähdekäsitteeseen -> siirry kohtaan 3
      Esimerkki: Halutaan määritellä käsite palvelunantaja. Se on Julkisen hallinnon yhteisen sanastossa on määritelty seuraavasti: toimija, joka järjestää, tuottaa tai toteuttaa palveluja. Mikäli tämä käsite sosiaalihuollossa halutaan tarkentaa, se voidaan sosiaalihuollon näkökulmasta määritellä tarkemmin (toimija, joka järjestää, tuottaa tai toteuttaa sosiaalipalveluja, terveyspalveluja tai sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisiä palveluja) ja viitataan käsitteen kuvauksessa, että se on tarkennettu Julkisen hallinnon yhteisen sanaston palvelunantaja-käsitteestä.
  2. Mikäli sopivaa aiemmin määriteltyä käsitettä ei löydy, sisällöntuottaja tekee käsitteelle tarvitsemansa määritelmän itse. 
    1. Esimerkki: Sisällöntuottaja toteaa, ettei mopoautolle löydy yleistä määritelmää, ja tekee määritelmän itse (esim. kevyt nelipyöräinen moottorikäyttöinen ajoneuvo). 
  3. Lisätään näin saatu määritelmä työn alla olevaan sanastoon.
  4. Kun kaikki käsitemäärittelyt ovat valmiina, lähetetään niistä koostuva sanasto oman tietoalueen sanastotyöryhmän käsittelyyn (luku 6). 

6 Sanastotyöryhmän (STR) käsittely

Kunkin tietoalueen sanastotyöryhmän vastuulla on tarkastaa sille hyväksyttäväksi toimitetut sanastot.

  1. Ensimmäiseksi tarkistetaan, onko sanastoehdotus laadittu ohjeiden ja linjausten mukaisesti.
    1. Mikäli sanasto on muodollisesti oikein laadittu -> siirry kohtaan STR-2
    2. Mikäli sanastossa on korjattavaa, se lähetetään takaisin laatijalleen korjausohjeiden kera, ja sanastotyöprosessi käynnistyy alusta - tosin sen läpivienti on nopeampaa kuin jos aloitettaisiin täysin alusta.
  2. Seuraavaksi sanastotyöryhmä arvioi, onko käsittelyyn toimitetun sanaston tietosisältö määritelty siten, että se on yhdenmukainen tietoalueen muiden määrittelyjen kanssa ja onko tarjotulla sanastolla laajempaakin käyttöä - vai onko se sellainen, jota vain sen oma sisällöntuottajaorganisaatio tarvitsee?
    1. Mikäli sanastomääriykset tietosisältönsä puolesta kelpaavat sellaisinaan, eikä niille todeta tarvetta sisällöntuottajaorganisaationsa ulkopuolella, ne voidaan hyväksyä organisaation sisäiseksi sanastoksi -> siirry kohtaan STR-6
    2. Mikäli sanastolla tai sen yksittäisellä käsitemäärittelyllä arvioidaan olevan käyttöä koko julkishallinnossa tai se vaikuttaa soveltuvan paremmin toiselle tietoalueelle, nämä määrittelyt lähetetään YSR:n käsittelyyn -> siirry lukuun 7
  3. Kun sanastoehdotuksen käsittely jatkuu omalla tietoalueella, STR arvioi, soveltuuko se tietoalueen käyttöön sellaisenaan vain onko sitä muokattava.
    1. Tarvittaessa STR muokkaa sanastoa tai sen yksittäisiä käsitemäärittelyjä niin, että sanasto/käsitemäärittely soveltuu paremmin koko tietoalueen käyttöön. 
  4. Muokattu sanastoehdotus lähetetään kommenttikierrokselle.
    Saatujen kommenttien perusteella tietoalueen sanastotyöryhmä tekee tarvittavat muutokset. (Mikäli muutokset ovat merkittäviä, STR voi halutessaan lähettää sanastoehdotuksen uudelle kommenttikierrokselle.)
  5. Lopuksi sanastotyöryhmä hyväksyy sanaston ja muuttaa sen tilaksi ”Voimassa oleva”.
    (Mikäli sanastoa ei hyväksytä, se palautuu takaisin sanastotyökäsittelyyn.)
    Tietoalue (eli sanastotyöryhmä) vastaa tässä yleistämisprosessissa muokattujen tai sellaisinaan hyväksyttyjen, yleistettyjen sanastojen ja/tai käsitemäärittelyjen ylläpidosta. Ne sanastot ja käsitemäärittelyt, joita STR ei katso tarpeellisiksi yleistää, jäävät sellaisinaan edelleen sisällöntuottajaorganisaationsa käyttöön ja vastuulle.
  6. Sanastotyöryhmä ilmoittaa sisällöntuottajaorganisaatiolle läpikäytyjen sanastojen tai niistä yleistettyjen sanastojen ja käsitemäärittelyjen hyväksymisestä.

Ydinsanastoryhmän (YSR) käsittely 

YSR koordinoi kokonaisuutta ja käy läpi sille hyväksyttäväksi toimitetut sanastoehdotukset.

...