Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Tiedonsiirtomääritys tehdään tietojärjestelmien välisen tiedonsiirron toteuttamiseksi. Määritys kuvaa tietosisällön rakenteisena asiakirjana, jonka avulla tietosisältö voidaan validoida ja siirtää tietojärjestelmien välillä. Tiedonsiirron kohteena on yleensä yksittäinen pienempi tietokokonaisuus suuremmasta tietojoukosta. Tiedonsiirtomäärityksissä suositaan yleensä yksiselitteistä tietomallia, jolloin tietosisältö on paremmin tulkittavissa ilman erillisiä koodistoja., joka kuvaa siirrettävän tietosisällön tietorakenteet siten, ettei siirrettävän tiedon tulkitsemiseen tarvita erillisiä tietolähteitä. Tietosisällön validoinnissa voidaan käyttää myös koodistoja, jotka toteutetaan yleensä enumeraatioina osana tiedonsiirtomääritystä.

Tiedonsiirtorajapinta (REST tai WSDL) tukee yleensä JSON tai XML formaattia. Soveltamisprofiilin avulla voidaan määritellä ja dokumentoida siirrettävät tietosisällöt ja tuottaa XML tai JSON skeema, jota voidaan hyödyntää tiedonsiirron rajapinnan toteutuksessa. Soveltamisprofiilissa rakenteisen asiakirjan voi määritellä kuvaamalla tietomallille juurisolmun. Juurisolmu (Root element) on rakenteisen asiakirjan ensimmäinen elementti, jonka alle tietosisältö kuvataan hierarkkisena tietorakenteena. Luokkamäärityksissä kuvattavilla luokan ominaisuusien attribuuteilla, kuten kentän toistuvuus tai vähimmäisispituus, voidaan määritellä sääntöjä tiedon eheydelle.

Jotkin tiedonsiirtorajapinnat käyttävät toimialakohtaisia teknisiä standardeja tiedonsiirtoon, kuten esimerkiksi taloushallinnossa käytössä oleva XBRL-kieli tai paikkatiedossa käytetty INSPIRE-kieli. Soveltamisprofiilin avulla voidaan suomentaa ja dokumentoida mitä standardeja elementtejä kansallisessa toteutuksessa on käytössä. Varsinaisen tietosisällön kuvaaminen soveltamisprofiilin avulla on kuitenkin mahdotonta tapauksissa joissa tietorakenne ei määrittele tietosisältöä. Esimerkiksi XBRL tietomääritysten tapauksessa varsinainen tietosisältö kuvataan erilaisissa koodistoissa, esimerkiksi Kirjanpidon koodistot 2019. Kaikissa tapauksissa teknisen standardin käytön dokumentointi soveltamisprofiilina ei ole mielekästä. Soveltamisprofiili kannattaa kuitenkin tehdä aina tapauksissa, joissa määritellään uusia tietorakenteita tai kansainvälisistä standardeista halutaan poiketa (soveltaa).

Esimerkkejä tiedonsiirtomäärityksistä:

Sovellusrajapinnan tai tietojärjestelmän kuvaaminen

...