Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Etuliitteen määrittely voi tuntua vaikealta uutta tietomallia tehtäessä. Etuliite muodostetaan yleensä tietoalueella tai projektissa yleisesti käytössä olevasta kirjainlyhenne. Etuliitteen määrittelyssä kuitenkin olennaisinta on se, että se on yksilöivä merkkijono. Esimerkiksi "abc" on yhtä hyvä etuliite kuin "henkilo" tai "personinfo". Lyhyt etuliite kuitenkin helpottaa tunnisteen kirjoittamista lyhennetyssä muodossa, esim: abc:Person.  Etuliitettä voi jatkossa vaihtaa tietomallin versioinnin yhteydessä. Etuliitettä vaihdettaessa sekä uusi että vanha malli voivat jatkaa omaa elämäänsä. 

Luokan nimeäminen

Luokka nimetään yleensä yksikkömuodossaLuokan nimi muodostuu yleensä automaattisesti käsitteen termin perusteella. Käsite voi kuitenkin olla luokkaa abstraktimpi, joten luokan nimeä voi tarkentaa. Käytä luokan nimessä substantiiviä ja yksikkömuotoa.

Luokan tekninen nimi määritellään ns. CamelCase kirjoitusasulla:

  • Joskus suhteen (assosiaation) nimeä voi olla vaikea keksiä, jolloin voit käyttää yhdistettä b) lähdeluokan nimi/kohdeluokan nimi. Suhdetta ei tule kuitenkaan nimetä pelkällä kohdeluokan nimellä, koska
    tämä ei lisää mitään malliin ja suhde on toisteinen luokan nimen kanssa. 
  • Voit käyttä vakiintuneet ontologiasuhteita tai suhderooleja: is-a, part-of,  ,,,

Attribuutin nimeäminen

Attribuutit nimetään yleensä yksikkömuodossa. Poikkeustapauksissa attribuutti voidaan nimetä monikossa, jos attribuuttiin tallennetaan useampi tieto, esim. Etunimet.. etunimet. Ihmisluettavissa nimissä voi käyttää perusmuodon (nominatiivi) lisäksi genetiiviä (esim. kunnan nimi). 

Nimessä ei kannata toistaa luokan nimeä, esim. "Nimi" ennemmin kuin "Henkilön nimi". Säännöstä saa poiketa jos ei ole selvää mikä "Nimi" on kyseessä esim. jos luokka on denormalisoitu kokoelma Henkilön ja Organisaation tietoja.

...

  • Alkaa pienellä alkukirjaimella, esim: numberOfPages

Assosiaation nimeäminen

Assosiaatiot nimetään yleensä verbimuodossa tai roolin nimellä, esim. purchaced tai customer.

Lisätään:

...

Käytä assosiaatioissa pääsääntöisesti verbejä nykymuodossa. Assosiaation nimi voi olla myös hyvin yleisellä tasolla, esimerkiksi "liittyy" tai "kuuluu". Verbien lisäksi voit käyttää suhderooleja kuten "toimija" ja ontologiasuhteita kuten "on osa". 

  1. Yritä keksiä assosiaatiolle verbimuotoinen nimi tai kuvaava rooli joka kuvaa luokkien välistä semantiikkaa
  2. Jos et keksi verbiä tai luokat ovat käsiteellisistä kokonaisuudesta poikkeavia loogisia rakenteita: Yhdistä Lähtö ja Kohde luokan nimet, esim. "Henkilö" -"henkilön yhteystieto / tiedot"->"Yhteystieto" yksikössä tai monikossa potentiaalisen toistuvuuden (kardinaliteetin) mukaan
  3. Jos nimi toistuu molemmissa luokissa käytä kohdeluokan nimeä tai yksinkertaisempaa muotoa sim. "Asunto" -"perustiedot"-> "Asunnon perustiedot"
  4. Jos mallinnat soveltamisprofiilia perustuen olemassaolevaan tietojärjestelmään yritä vähentää hämmennystä käyttämällä projektissa vakiintunutta nimeämistapaa

...

Assosiaation tekinen nimi määritellaan CamelCase kirjoitusasulla:

...