.          

Mikä Kotinäkymä on ja mihin se on tarkoitettu?

Kotinäkymä on käyttöliittymä, johon voi muodostaa kohderyhmälle sopivia palveluita. Kotinäkymään voi päästä linkin tai QR koodin kautta ja kohderyhmä voi olla lähes mikä vaan. Esimerkiksi hanke-aikana tehdyt kokeilut Huolehtivat Nuoret kohderyhmä ja vankilasta vapautumassa olevat vangit. Linkki tai QR koodi toimi ensimmäisenä askeleena personoitua hankkeessa visioitua "palvelukarttaa" kohti. Myöhemmin palvelukortti voisi personoitua toisesta palvelusta saatujen tietojen ja tunnistautumisen kautta. Kotinäkymä koostuu kohdennetuista palveluista, mutta palveluita voi tarvittaessa suodattaa kotinäkymään luotavan kyselyn avulla. Kyselyn voi toteuttaa Kotinäkymään myös muihin tarkoituksiin, kuten esimerkiksi elämäntilanteen arviointiin. 

Hankkeen aikana tehtiin tekninen kokeilu, jossa palvelut haettiin PTV:sta. Tätä rajapintaa ei käytetty asiakaspiloteissa sen vuoksi, että PTV:hen kirjatut palvelutiedot olivat kirjattu hyvin eri tavalla tai palveluita ei oltu kirjattu PTV:hen lainkaan. Kokeilussa todettiin, että PTV tietojen yhtenäistämiseen ja hallintaan (mm. palveluiden kuvitukset) tulisi olla oma käyttöliittymä. Tällainen palveluiden lisäykseen ja hallintaan liittymä kokeiluversio toteutettiin Rikosseuraamuslaitoksen kokeilussa.


Kotinäkymän kyselyt ja palveluketjut


Kotinäkymään voi luoda oman kyselyn ja johdattaa tulosten avulla käyttäjä seuraaviin sopiviin palveluihin. Allaolevassa esimerkissä käyttäjä johdatettiin kirjatumaan ja tilaamaan ruokapaketti kotiovelleen.



Kenelle Kotinäkymä on tarkoitettu?

Ensi vaiheessa Kotinäkymä on toteutettiin 12-17 -vuotiaille nuorille, mutta tämän jälkeen kohderyhmä on laajentunut aikuisiin.. Tavoitteena on, että jonain päivänä palvelu on suunnattu kaikille Suomessa asuville henkilöille. Jatkossa tarkoituksena on, että käyttäjälle tarjottavat palvelut ja niiden yhdistelmät personoituvat käyttäjästä saatavien tietojen perusteella ja sitä voisi personoida itse mieleiseksi profiilin kautta.

Mitä kotinäkymä tarjoaa palveluntarjoajille?

Kotinäkymä mahdollistaa erilaisten palveluntarjoajien ja kaupallisten toimijoiden palveluiden tuomisen osaksi AuroraAI-palveluvalikoimaa. Kotinäkymän ja AuroraAI-verkon kautta on myös mahdollista luoda uutta liiketoimintaa tavoittamalla sellaisia kohderyhmiä, joiden palvelut eivät vielä ole muilla tavoilla katettu. Palveluiden löydettävyys kasvaa kun ne on valittu ammattilaisten toimesta "omalle" kohderyhmälle. 

Kotinäkymä tarjoaa palveluvalikoiman personoinnin lisäksi toteuttaa palveluketjuja eri aihe-alueisiin liittyen. Esim. 1. palveluvalikko 2. arviointikyseyly 3. kyselyn tuloksen johdattaman seuraavaan paikkaan. Kyseessä voisi olla vaikka työtön työnhakija kuin tiettyjä terveyspalveluita kaipaava henkilö.


Mistä voin lukea lisää kotinäkymän konseptista?

Voit tutustua myös kotinäkymään tarkemmin oheisesta konseptidokumentaatiosta. Dokumentaatio sisältää myös yhteenvedon konseptin validoinnista loppukäyttäjillä. Kotinäkymää testattiin myös osana Huolehtivan nuoren polkua - tarkemmat tiedot tästä käyttäjäosallistamisesta löydät Huolehtivan nuoren käyttäjätestien yhteenvedosta. Huomaathan, että osa konseptin tiedoista on ehtinyt päivittyä dokumentaation laatimisen jälkeen.


Potentiaaliset käyttötarkoitukset tulevaisuudessa

Profiili: Hankkeen visiossa on kuvattu kotinäkymää sellaiseksi paikaksi, joka mukautuu eri elämäntilanteisiin verkosta saatavien tai annettujen attribuuttien avulla. Kotinäkymä ei tällä hetkellä vaadi tunnistautumista, mutta tämä on myös todennäköinen jatkokehityskohde

Uudet palveluketjut: Hankekokeilujen kohderyhmien laajentaminen joko kansallisesti tai kontekstin osalta on realistinen jatkokehityspolku. Huolehtivat nuoret liittyi kokeilussa perheen arki-asioihin, mutta samaan tapaan tukea voisi saada esimerkiksi koulukiusaamiseen. Kokeilu oli myös paikallinen, joten eri kaupunkeihin ulottaminen olisi potentiaalinen jatkokehityskohde.

Uudet käyttäjäryhmät: Kartoitamme ratkaisujen hyötykäyttöä jatkossa ainakin toimintakyvyn itsearvioinnissa, hytedigi hankkeen palvelutarjotin tavoitteessa sekä digikompassin / elämäntapahtumapalvelukokonaisuuksien kehttämistyössä.



  • No labels