You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 17 Next »

Tässä ohjeessa neuvotaan, kuinka Sanastot-työkalussa luodaan uusi sanasto.

Koko sanaston ominaisuudet (metatiedot) on kuvattava ennen kuin sanastoon voidaan lisätä käsitteitä.
Käsitteet lisätään joko lataamalla ne excel-tiedostosta tai syöttämällä käsitteiden tiedot Sanastot-työkalun käyttöliittymän kautta.

Tee näin:

  1. Klikkaa Sanastot-työkalun etusivulta "Lisää sanasto"


  2. Täytä uuden sanaston tiedot.
    1. Sanastotyyppi: Sanastotyyppejä on kaksi: Asiasanasto ja Terminologinen sanasto. Valitse pudotusvalikosta, kumman tyyppisen sanaston haluat lisätä. Kentät ovat hieman eri paikassa eri sanastotyypeillä, tämä ohje on tehty Terminologisen sanaston näkymän mukaisesti.
    2. Nimi: Sanaston nimi, joka näkyy sekä työkalun etusivun hakutuloksissa että sanaston otsikkona.
      Klikkaamalla Lisää nimi-painiketta voit lisätä nimelle kieliversion. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen nimen.
      Tarraamalla nimen vieressä olevaan nuoli-kuvakkeeseen voit raahata nimeä listalla yläs tai alaspäin (eli muuttaa nimien välistä järjestystä).
    3. Kieli: Tässä voit valita ne kielet, joilla sanaston sisältöä tuotetaan. HUOM! Vain tässä sanaston tiedoissa määritellyt kielet ovat valittavissa sanaston ja sen käsitteiden sisällön kieleksi - eli jos esimerkiksi et ole valinnut tässä kohtaa ruotsia, et voi myöhemmin lisätä ruotsinkielisiä vastineita käsitteille, sillä käsitteen kuvaussivulle ei tule ruotsinkielisiin kuvauksiin tarvittavia kenttiä. 
      • Kielet näkyvät kaksikirjaimisina ISO 639-1 -kielikoodeina. Kielikoodin voi tarkistaa esim. Fintosta (https://finto.fi/lexvo/fi/). Kielikoodit tukevat myös kielten variantteja, esim. sv-FI (suomenruotsi). 
      • Klikkaamalla Lisää kieli -painiketta voit lisätä uuden kielikoodin. Työkalu ehdottaa sopivaa kielikoodia tyhjään kenttään kirjoitettujen merkkien mukaan. 
      • Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen kielikoodin. Klikkaamalla kielen vieressä olevaa nuoli-kuvaketta voit siirtää kielen nimen listalla ylös- tai alaspäin (muuttaa kielten välistä järjestystä). Kielikoodit esiintyvät tässä valitussa järjestyksessä kielivalinnoissa.
    4. Sanaston tila: Uusi sanasto on oletuksena Luonnos-tilassa.
    5. Kuvaus: Klikkaa Lisää kuvaus -alasvetovalikkoa ja valitse siitä haluamasi kieli - kuvaustekstin kielivaihtoehtoja ovat tällä hetkellä suomi, ruotsi ja englanti.
      Saat näkyvillesi tyhjän tekstikentän, johon voit kirjoittaa kuvausta sanastosta, esimerkiksi sen sisällöstä ja kohdeyleisöstä. Kuvaus näkyy Sanastot-työkalun etusivulla tietojen selaajille.
      Klikkaamalla Lisää kuvaus-painiketta voit lisätä kuvauskenttiä ja kieliversioita. Kuvauskenttiä voi olla useampiakin.
      Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen kuvauskentän. Klikkaamalla kuvauksen vieressä olevaa nuoli-kuvaketta voit siirtää kuvaustekstin listalla ylös- tai alaspäin (muuttaa kuvauskenttien välistä järjestystä).
    6. Ensisijainen järjestysnimi. Kirjoita tähän kenttään, mikä sanaston nimistä on ensisijainen. Tätä tietoa käytetään lähinnä haku- tai muiden listausten aakkostuksen pohjana.
    7. Julkaisija: Sanaston julkaisija on organisaatio, jonka nimissä sanasto näkyy Sanastot-työkalussa. Vain julkaisijaksi valittuun organisaatioon kuuluvat käyttäjät pääsevät muokkaamaan sanaston käsitteitä. Klikkaa "Lisää organisaatio", jonka jälkeen avautuvassa pop-up-ikkunasta voit valita julkaisijaksi organisaation. Voit valita julkaisijaksi vain sellaisen organisaation, johon sinulla itselläsi on käyttöoikeus.
    8. Luokitus: Sanastolle täytyy valita yksi tai useampi luokka, johon sen sisältö luokitellaan. Yhteentoimivuusalustassa tietosisältöjen luokituksena käytetään Julkisten palvelujen luokitusta (lyhemmin palveluluokitusta). Luokituksen avulla sanastoja voi mm. etsiä etusivulla.
    9. Sanaston tila: Uusi sanasto on oletuksena Luonnos-tilassa.
    10. Sanastotyyppi: Kohdassa a tehty valinta näkyy tässä.
    11. Etuliite: Etuliite tarkoittaa järjestelmän sisäistä Curie-tunnistetta, jolla sanasto ja siihen kuuluvat käsitteet merkitään. Etuliite toistuu sanaston ja siihen kuuluvien käsitteiden uri-osoitteissa.  
    12. Kieli: Sanaston tiedoissa valitaan ne kielet, joilla sanaston sisältöä on tuotettu. Vain sanaston tiedoissa määritellyt kielet ovat valittavissa sanaston ja sen käsitteiden sisällön kieleksi. Kielet näkyvät kaksikirjaimisina ISO 639-1 -kielikoodeina. Kielikoodin voi tarkistaa esim. Fintosta (https://finto.fi/lexvo/fi/). Kielikoodit tukevat myös kielten variantteja, esim. sv-FI (suomenruotsi). Klikkaamalla "Lisää kieli" voi lisätä uuden kielikoodin. Työkalu ehdottaa sopivaa kielikoodia tyhjään kenttään kirjoitettujen merkkien mukaan. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voit poistaa ylimääräisen kielikoodin. Klikkaamalla kolmea viivaa voit raahata kentät haluamaasi järjestykseen. Kielikoodit esiintyvät tässä valitussa järjestyksessä kielivalinnoissa.
    13. Kuvaus: Tarkempi kuvaus sanastosta, joka näkyy selaajille sanaston tiedoissa. Klikkaamalla roskakori-kuvaketta voi poistaa ylimääräisen kuvauksen. Klikkaamalla kolmea viivaa voit raahata kentät haluamaasi järjestykseen.
    14. Nimiavaruus: Kohdassa f valittu etuliite toistuu sanaston nimiavaruudessa.
  3. Kun olet valmis, klikkaa "Tallenna".

 

Jos olet tuomassa valmista sanastoa CSV-muodossa, yllä oleva osio täytyy täyttää ensin. Sanaston CSV-tuonti tapahtuu vasta, kun sanasto on ensin luotu. Ks. Ohje sanastojen tuontiin

Lue myös

Error rendering macro 'contentbylabel'

parameters should not be empty

  • No labels