You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 27 Next »

Tänne sivulle koostetaan webinaareissa esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia.

Yleiset

Kuinka helppoa on tulla osaksi EUDI-wallet ekosysteemiä? 
Valmistelutyössä pyritään siihen, että liittyminen on helppoa ja ekosysteemistä tulisi elinvoimainen.

Kuinka pitkiä siirtymäajat ovat keskimäärin eIDAS-asetuksen hyväksymisen jälkeen?

Siirtymäaika todennäköisesti hyväksymisestä 1,5-2v. (vahvistamatta).

Neuvottelut sisällöstä päättynevät syksyllä 2023, jonka jälkeen on vielä viralliset hyväksymisprosessit ja asetuksen kääntäminen. Kun asetus on näiden jälkeen tullut voimaan, alkaa siirtymäaika 12-24kk. Eri yhteyksissä jäsenmaat ovat kuitenkin indikoineet että vuoden siirtymäaika ei tule riittämään. Lopullinen siirtymäajan pituus tulee vahvistumaan, kun asetusmuutokset hyväksytään.

EU-lompakkotyöpajat

Nousiko työpajoissa esiin kirkolliset dokumentit? Liittyen esim. hautajaiskuvioon? 

Yhdessä työpajoista mainittiin yleisesti kuolemaan liittyvät todisteet, mutta tätä asiaa ei käyty tarkemmin läpi.

Onko sote-ammattilaiskortin saamisesta mobiiliin olemassa suunnitelmia?

Tällaisia konkreettisia suunnitelmia ei vielä ole ja aloitteen pitäisi tulla sote-sektorilta (Valvira/STM/Kela), DVV on tässä palveluntuottajan roolissa.

Tekniset

Missä mittaluokassa mobiililaitteiden "secure element" tallennustila liikkuu? Paljonko tilaa vie piloteissa esiintyvät todisteet? Eli onko fyysisten rajoitteiden puitteissa ylipäätään realistista ajatella lompakossa kaiken ao. datan tallettamista turvattuun muistiin?

Mobiililaitteen secure elementin vastuulla on ensisijaisesti kryptografisten avainten hallinta, ei varsinainen kredentiaalidata. Huomioitavaa, että ARF:n osalta eri lompakon toteutuksen arkkitehtuurimallien tekniset suunnitelmat ovat kesken.

ARF:issa puhuttiin siitä, että Person Identification Datan (PID) tarjoajan pitäisi olla mahdollisesti LoA tasoa high. Tuleeko tästä ongelmia Suomen tunnistusvälineiden suhteen?

Lompakko tulee olemaan tasoa high, joten tämän osalta ei tule ongelmia.

Miten DVV:n esimerkkisovellus asemoituu ARF-referenssi-implementaatioon nähden? Eikö ARF:in puitteissa olekin mukana open source -referenssitoteutuksen tuottaminen?

Nykyisessä esimerkkisovelluksesta ei ole mitään osia komission referenssitoteutuksesta kun sitä ei vielä julkaistu. Kesäkuussa julkaistaan ensimmäinen versio ARF- referenssitoteutuksesta ja sitä hyödynnetään DVV:n toteutuksessakin soveltuvin osin.

Mihin DC4EU:ssa tarvitaan  EBSI-lohkoketjua, eikö lompakko jo itsessään sisällä attribuuttien oikeellisuuden varmistamisen "mekanismit" vrt. muut käyttötapaukset?

Tämä on enemmän luottamusmalliin liittyvä kokeilu, ja ekosysteemissä on muitakin tapoja. DC4EU:ssa on kuitenkin nähty tärkeänä pilotoida lohkoketjua, koska opetussektori on sen käytössä pidemmällä. Lompakko tarvitsee tuekseen luottamusrekisterin, ja DC4EU:ssä rekisterin tarjoaa EBSI.

LSP-pilotit (Large Scale Pilots)

Tuleeko referenssilompakko yleisesti saataville vai ainoastaan LSP:iden käyttöön?

Tämän hetkisen tiedon mukaan referenssitoteutuksen pitäisi olla avointa lähdekoodia.

Mitä todisteita hyödyntäviä organisaatioita (Relying Party) osallistuu Suomesta LSP:ihin?

  • POTENTIAL-konsortion osalta asiointipalveluja selvitetään DVV:n ja Traficomin kanssa maaliskuun aikana. Traficom voisi periaatteessa toimia itse sekä QEAA providerina että Relying Partyna, jos käyttää lompakon kautta osoitettuja ajo-oikeustietoja omissa asiointipalveluissaan. Lisäksi DVV tulee POTENTIAL:ssa pilotointia viranomaisten sähköisissä asiontipalveluissa Suomi.fi-tunnistuksen kautta.
  • DC4EU-konsortion osalta asiointipalveluja kartoitetaan myös yhdessä OPH:n ja DVV:n kanssa. Yksi vaihtoehto on, että OPH voisi toimia itse Relying Partyna ja hyödyntää lompakoiden sisältämiä opiskelijatietoja omissa asiointipalveluissaan. Periaatteessa mukaan voisi tulla myös esim. korkeakouluja.
  • EWC-konsortiossa matkustamisen käyttötapauksen hyödyntäjänä on Suomesta Finnair. Oikeushenkilölompakon osalta selvitystä jatketaan yhdessä YD-hankkeen kanssa.

Mikä on LSP:iden aikataulu (aloitus tiedossa, mutta milloin päättyvät)?

Pilotoinnit kestävä kaksi vuotta. Eli jos aloitus on toukokuun alusta 2023, niin ne kestävät huhtikuuhun 2025.

Millä tavalla on ajateltu käytännössä edistettävän maalis-huhtikuussa järjestettävissä työpajoissa tunnistettavia EUDI-käyttötapauksia?

Työpajoissa tunnistettavia käyttötapauksia voidaan hyödyntää syötteenä LSP-piloteissa siltä osin kuin niiden skopeen kuuluvat, joissa olemme mukana. Muuten ei ole tässä vaiheessa suunnitelmia toimeenpanosta mutta toivottavasti ko. toimijat niihin tarttuvat ja DVV ainakin omalta osaltaan ottaa esiin muussa sidosryhmätyössä. 

Ollaanko terveydenhuollon ammattilaisten rekisteriratkaisua ja sen hyödyntämistä esim. DVV/Fimea edistämässä? 

DC4EU-konsortion scopessa ovat ammattipätevyydet, mutta Suomen (OPH) osalta rajaudutaan korkeakoulusektorin tutkintotodistuksiin ja opiskelijatietoihin. Eli LSP-pilotoinneissa ei näitä ainakaan olla vielä kokeilemassa.

Onko eIDAS-regulaatioon tulossa myös ns. zero knowledge proof ja mitä tämä käytännössä tarkoittaisi? Onko tälle pilottikohteita?

DC4EU-konsortion scopessa ovat ammattipätevyydet, mutta Suomen (OPH) osalta rajaudutaan korkeakoulusektorin tutkintotodistuksiin ja opiskelijatietoihin. Eli LSP-pilotoinneissa ei näitä ainakaan olla vielä kokeilemassa.

Mikä tulee olemaan Veron rooli EWC:n yrityslompakon toimittajana/selvittäjänä?

Enemmän selvittäjän rooli. On tarkoitu pilotoida oikeushenkilöille myönnettävää EUDI-lompakkoa, johon oikeushenkilö voi kerätä itseensä liittyviä todisteita ja osoittaa niitä käyntiasioinnissa. Kysymyksessä olisi pilvipohjainen lompakko. Tarkoitus on pilotoida oikeushenkilön PID:in liikkeelle lasku, oikeushenkilön lompakon liikkeelle lasku ja erikseen sovittavia, yritykseen liittyviä attribuuttitodistusten liikkeelle laskuja ja verifiointia. 


   

  • No labels