Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Variantti on jonkin koodiston muokattu variaatio toiseen käyttötarkoitukseen. Variantissa koodeja voi olla esimerkiksi enemmän tai vähemmän kuin emokoodistossa, jonka variantti se on. Esimerkkejä varianteista ovat Pääkaupunkiseudun kunnat (variantti Kunnat 2018 -koodistolle) ja 5-vuotisikäryhmät työttömyysturvassa (variantti 1-vuotisikäryhmät-koodistolle). Käytännössä variantti on siis suhde emokoodiston ja varianttikoodiston välillä.

Varianttikoodisto luodaan kuten mikä tahansa koodisto. Sen voi

  • luoda käsin
  • tuoda tiedostona
  • exportoida jonkin koodiston, muokata se esim. Excelissä halutulla tavalla ja tuoda takaisin ohjelmistoon uutena koodistona

Kun variantiksi liitettävä koodisto on ohjelmistossa, se voidaan liittää emokoodistoon.

Lähes minkä tahansa koodiston voi liittää toisen koodiston variantiksi (poikkeuksena saman koodiston eri versiot). Liittäminen alkaa avaamalla emokoodiston tietokortti ja valitsemalla toimintovalikosta ”Liitä koodistoon variantti”. Tämän jälkeen avautuvasta näkymästä haetaan haluttu koodisto ja valitaan se napsauttamalla sen nimeä. Variantti näkyy emokoodiston tietokortissa omalla välilehdellään:


Emokoodisto näkyy vastaavasti variantin tietokortissa.

Varianttilinkityksen poistaminen tapahtuu napsauttamalla koodiston nimen perässä olevaa rastia. Toiminto poistaa linkityksen kahden koodiston väliltä ja molemmat koodistot jäävät itsenäisinä ohjelmistoon.


  • No labels