You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 11 Next »

1) eIDAS-asetuksen uudistus

Valtiovarainministeriö on asettanut kansallisen koordinaatioryhmän valmistelun koordinointia varten. Ryhmän tavoitteena on pyrkiä vaikuttamaan oikea-aikaisesti eurooppalaisen digitaalisen identiteetin valmisteluun EU:n toimielimissä ja muiden jäsenvaltioiden kanssa tehtävässä yhteistyössä niin, että lopputulos olisi Suomen tavoitteiden mukainen. Lisätietoa koordinaatioryhmän toiminnasta löydät täältä.

2) eIDAS Toolbox -koordinointi

Digi- ja väestötietovirasto vastaa kansallisesti Toolbox-työn koordinoinnista. Valmistelu tapahtuu komission ja jäsenvaltioiden yhteistyönä. Tekniset vaatimukset sisältäisivät kattavasti vaatimukset lompakkosovelluksen teknisestä rakenteesta, yleisiä standardeja, teknistä referenssiaineistoa sekä hyviä käytänteitä.

DVV tiedottaa Toolbox-työn etenemisestä ja linjauksista kansallisesti sekä julkiselle että yksityiselle sektorille ja kerää mahdollisimman laajasti kansallisen näkemyksen eri toimijoilta Toolbox-työn kannalta merkityksellisiin asioihin sekä välittää tämän tiedon kansalliselle koordinaatioryhmälle Suomen virallisen kannan muodostamista varten.

Kerrotaanko jotakin ARFista: https://github.com/eu-digital-identity-wallet/architecture-and-reference-framework/blob/main/arf.md


3) Rajat ylittävä pilotointi (LSP)

Suomi on mukana kolmessa eri konsortiossa, jotka hakivat elokuussa 2022 rahoitusta eurooppalaisten lompakkosovellusten rajat ylittävään pilotointiin. EU-komissio on kutsunut kaikki kolme konsortiota valmistelemaan avustussopimusta. Suomen mukanaoloa on koordinoinut valtiovarainministeriö.

Suomi on mukana kolmessa konsortiossa: POTENTIAL (Traficom), DC4EU (OPH), EWC (Vero, PRH, Valtiokonttori). VM ja DVV ovat mukana kaikissa kolmessa konsortiossa. 


4) Suomen toteutus: Suomi.fi-lompakko 

Kansallisessa hankkeessa kehitettiin lompakkosovellus (testisovellukset) henkilöllisyyden osoittamiseen käynti- ja verkkoasioinnissa julkisten ja yksityisten toimijoiden palveluissa. Tuotekehityksessä seurattiin alusta-alkaen Eurooppalaisen viitekehityksen etenemistä. Lue Suomen toteutuksesta tarkemmin täällä (linkki kansallisen toteutuksen otsikkoon).


DVV järjestää avoimia webinaareja tekniseen määrittelytyöhön liittyen. Lisätietoa tulevista webinaareista ja muista tilaisuuksistamme löydät täältä .



  • No labels