Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

Children Display

Info

Perusidea

...

on, että muista tietomalleista (tietokomponenttikirjastoista) löytyy jokin aiemmin kuvattu luokka, jota voit hyödyntää suoraan sellaisenaan, tai ainakin

...

sellainen luokka, jota voit

...

muokata

...

niin, että se soveltuu paremmin käyttöösi. 

...

Koska sopivaa luokkaa ei aina löydy, voit myös itse määritellä luokan

...

tietomalliisi. Tässä tapauksessa yritä ensin hakea sanastosta sopiva käsite, jonka "ympärille" luokan määrittelet.

Mikäli tällaista sopivaa käsitettä ei löydy,

...

Vaihtoehtoja ovat siis seuraavat:

  • Käytä suoraan aiemmin määriteltyä luokkaa sellaisenaan
  • Tarkenna aiemmin määriteltyä luokkaa
  • Lisää täysin uusi luokka, hyödynnä aiemmin määriteltyä käsitettä
  • Lisää täysin uusi luokka ja uusi käsiteviittaus Tietomallit-työkaluun

 

Tässä kuvataan näille vaihtoehdoille yhteinen prosessin alkuvaihe, mutta muuten nämä eri vaihtoehdot kuvataan tarkemmin omilla sivuillaan. 

Tee näin:

...

määrittelet luokan kuvauksen alusta alkaen itse.

Ennen kuin tietomalliin voi lisätä luokkia, pitää tietomallin tietoihin määritellä, mitä sanastoja, koodistoja ja nimiavaruuksia (toisia tietomalleja) tämä tietomalli hyödyntää. Tämä on kuvattu luvussa: 4.1 Uuden tietomallin luominen. Jos matkan varrella huomaat, että tarvitset muitakin nimiavaruuksia tms., voit lisätä niitä Tietomallin tiedot -välilehdellä (4.2 Täydennä tai muokkaa tietomallin tietoja).

Tietomalleja on kahta eri tyyppiä, tietokomponenttikirjastoja ja soveltamisprofiileja. Erot on kuvattu tarkemmin omassa luvussaan: 13. Teenkö soveltamisprofiilin vai tietokomponenttikirjaston?

Pääosin toiminnot ovat samat, mutta koska näiden erityyppisten tietomallien välillä on joitakin eroja, kuvataan omissa alaluvuissaan, miten luokka lisätään:

Katso myös mallinnusperiaatteita ja nimeämiskäytäntöjä: 11. Mallinnusperiaatteet ja hyvät käytännöt

...

  1. Kirjoita hakukenttään (Hae luokkaa) luokan nimi. Voit rajata haun pelkästään nimeen, kuvaukseen tai tunnisteeseen (tai näiden yhdistelmään).
  2. Voit rajata haun alaa, ja kohdistaa haun esim. pelkästään julkishallinnon tietokomponentteihin. 
    Jos ruksaat kohdan Näytä profiileissa määritellyt luokat, näet luokkien listassa myös tähän soveltamisprofiiliin jo lisätyt luokat ja niiden tiedot, muuten vain tietokomponenttikirjastosta valittavissa olevia luokkia.
  3. Valitse haluamasi tietosisällön kieli oikean yläkulman alasvetovalikosta Sisältö xxx. Valittavina ovat kaikki soveltamisprofiille määritellyt kielet (määrittelyn ohje: 3. Tee uusi tietomalli).
  4. Ikkunassa näkyy lista luokkia. Kun kirjoitat hakukenttään (a) tekstiä, tähän suodattuvat näkyviin vain ne luokat, joiden nimi täsmää kirjoittamaasi hakusanaan. Eli jos sopivia luokkia on jo määritelty, saat näkyvillesi listan luokista, joiden tiedoissa (nimessä/kuvauksessa/tunnisteessa) löytyy antamasi hakusana
  5. Jos luokan nimi näkyy normaalina tekstinä voit valita sen klikkaamalla riviä ja sen jälkeen Tarkenna luokka -painiketta.
    Mikäli luokka näkyy listassa harmaana, et ole määritellyt sen nimiavaruutta soveltamisprofiiliisi etkä voi siinä tapauksessa valita sitä. 
    Kun haluat hyödyntää muiden tietomallien luokkia, linkitä tarvitsemasi tietomallit (eli teknisesti sanoen niiden nimiavaruudet)  mukaan soveltamisprofiiliisi. (Ohje: 4. Täydennä tai muokkaa tietomallin yleiskuvausta, kohta Käytetyt nimiavaruudet).

...

 

Info
Alkuvaiheessa Tietomallit-työkalussa on vähemmän valmiita luokkia. Mutta ajan myötä luokkien määrä lisääntyy ja uudelleenhyödynnettäviä luokkia löytyy helpommin.

Lue myös

Content by Label
showLabelsfalse
max5
spacesVRKYTI
showSpacefalse
sortmodified
reversetrue
typepage
cqllabel = "kb-how-to-article" and type = "page" and space = "VRKYTI"
labelskb-how-to-article