You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 30 Next »

Tällä sivulla neuvotaan, kuinka Tietomallit-työkalussa luodaan uusi tietomalli eli määritellään tietomallin perustiedot ja muut ominaisuudet.

Luokkia ja muita tietoja ei voi lisätä tietomalliin ennen kuin sen pakolliset tiedot on kuvattu.

Tee näin:

  1. Klikkaa Tietomallit-työkalun etusivulta Lisää tietomalli-painiketta. Valitse vaihtoehdoista joko soveltamisprofiili tai tietokomponenttikirjasto. 
    Tässä esimerkissä näytetään, miten lisätään soveltamisprofiilin tiedot.



  2. Täydennä uuden tietomallin perustiedot.

    1. Kirjoita soveltamisprofiilin nimi (pakollinen tieto)
      • Selkeä, sisältöä vastaava nimi, jolla käyttäjät tunnistavat profiilin
      • Älä käytä organisaation nimiä tms. mahdollisesti muuttuvia nimityksiä, vaan aihesisältöön liittyviä. Esimerkiksi mieluummin ”Ilmailun poikkeamatiedot” kuin ”Trafin ilmailun poikkeamien raportointi”.
    2. Kuvaus: Kirjoita soveltamisprofiilista yleisesittely, joka kertoo nimeä tarkemmin, mitä soveltamisprofiililla on tarkoitus kuvata
    3. Tietosisällön kielet

      • Oletuskielivalintoina ovat suomi ja englanti.

      • Kielivalintoja voi tehdä ja muuttaa tässä kohtaa, mutta se on mahdollista myös myöhemmin. Muita kuin oletuskieliä voi valita lisää luettelosta tai kirjoittamalla kielikoodin tähän kenttään (ISO-639-1 –luokituksen mukainen kaksikirjaiminen kielikoodi). Esimerkiksi ruotsin voi lisätä kirjoittamalla kenttään ruotsin koodin sv. 
        Kun klikkaat Kirjoita kielikoodi... -kohtaa, saat näkyville luettelon kaikista valittavissa olevista kielistä.
      • Kun olet valinnut kielet, Tietomallit-työkalu tarjoaa kullekin valitsemallesi kielelle omat tekstikentät

        • Eli jos esimerkiksi olet ensin kirjoittanut luokkien kuvauskenttiin suomenkieliset kuvaukset, voit vaihtaa tilalle jonkin toisen kielen, ja saat näkyvillesi uudet tekstikentät, joihin voit syöttää vastaavat kuvaukset tällä valitsemallasi uudella kielellä.

      • Mikäli kuvauksia on tehty useilla kielillä, tulee soveltamisprofiilin kuvaukseen ”kielivipu” eli painike, josta tietojen katselija voi valita haluamansa kielen (katso seuraavan kuvan kohta m).
        Lähtökohtaisesti tietomallin kuvauskielenä on suomi.
        • Mikäli pääosa kuvauksesta on tehty suomeksi ja vain osaan kenttiä tehdään myös englanninkielinen vaihtoehto, niin englanninkielisellä sivulla näkyvät kaikki englanninkieliset osuudet englanniksi, mutta loput tiedot suomeksi ja täydennettynä (fi)-liitteellä. 

        • Jos siis kentästä puuttuu halutun kielen mukainen sisältö, kentässä näytetään oletuskielen mukainen sisältö (yleensä suomeksi).

    4. Etuliite  (pakollinen tieto) on tunnus, jolla tietomalli yksilöidään Tietomallit-työkalussa.
      • HUOM! Etuliite on ainoa tieto, jota ei voi muuttaa myöhemmin.
      • Etuliitteessä on korkeintaan 8 merkkiä eikä siinä saa olla erikoismerkkejä eikä ääkkösiä.
      • Etuliite toistuu tietomallin ja siihen kuuluvien elementtien (luokat, attribuutit, assosiaatiot) uri-osoitteissa (esimerkiksi http://uri.suomi.fi/datamodel/ns/rtestja http://uri.suomi.fi/datamodel/ns/rtest#Henkilo).
    5. Sisällön tyyppi 
      • ilmaisee, millaista tietosisältöä tietomalli kuvaa. Vaihtoehtoja ovat tietovaranto, tietojärjestelmä, siirtoformaatti ja tietosisältö
      • Yleensä käytetään vaihtoehtoa tietosisältö.
    6. Tietoalueet: Tietomallille täytyy valita yksi tai useampi tietoalue, johon sen sisältö luokitellaan. 
      • Yhteentoimivuusalustassa tietoalueiden nimeämiseen käytetään Julkisten palvelujen luokitusta (lyhemmin palveluluokitusta). Tätä käytetään mm. etusivulla rajaamaan hakua halutun tietoalueen tietomalleihin.
      • Kun klikkaat Lisää tietoalue-tekstiä, siirryt sivulle, jossa on listattu tietoalueet. 
      • Valitse haluamasi tietoalue klikkaamalla sen nimeä, ja se lisätään kuvaussivulle. Jos haluat lisätä usean tietoalueen, klikkaa Lisää tietoalue-tekstiä niin monta kertaa, että saat poimittua kaikki haluamasi tietoalueet mukaan. 
    7. Sisällöntuottajat: Kerro, mikä taho (organisaatio) on tämän soveltamisprofiilin tuottanut ja vastaa sen sisällöistä. 
      • Kun klikkaat Lisää sisällöntuottaja -tekstiä, siirryt sivulle, jossa on listattu kaikki organisaatiot, joilla on oikeus tehdä tietomallikuvauksia tähän työkaluun. Valitse haluamasi organisaatio klikkaamalla sen nimeä. 
      • Jos vastuuorganisaatioita on useita, klikkaa Lisää sisällöntuottaja -tekstiä niin monta kertaa, että saat kaikki haluamasi sisällöntuottajat listattua. 
    8. Kun olet valmis, klikkaa Tallenna-painiketta

  3. Tietomallit-työkalu tallentaa soveltamisprofiilisi ja näyttää sinulle uuden sivun. Sivu on "tyhjän" soveltamisprofiilin pohja, jossa ei vielä ole luokkia, attribuutteja tai assosiaatioita.
    Sisältö suomeksi -painiketta klikkamalla voit valita, näyttääkö työkalu tiedot suomeksi (oletusarvo) vai jollain toisella kielellä (kohta h). Valitse tarjolla olevista vaihtoehdoista haluamasi.
  4. Jos haluat lisätä vielä itse tietomallin kuvaustietoja, klikkaa Näytä tietomallin tiedot -painiketta ja muokkaa tietoja. (Tämä on kuvattu tarkemmin kohdassa: 4. Täydennä tai muokkaa tietomallin yleiskuvausta.)



 

Lopullisessa tietomallin kuvauksessa voi olla useampia kenttiä kuin tämän sivun kuvassa näkyy.
Katso tietomallin kuvauksen täydentämistä kohdasta 4. Tietomallin yleiskuvauksen täydentäminen tai muokkaaminen.



  • No labels